Coop satser på møbelklassikere - lukker ny medejer ind

FDB Møbler blev i fjor udskilt som et selvstændigt selskab under Coop-koncernen. Nu har de selvstændige brugsforeninger købt sig ind i møbelselskabet.

Helle Maibohm har som international salgschef i FDB Møbler til opgave at få de danske møbelklassikere ud på verdensmarkedet. Foto: Carsten Snejbjerg

Dagligvarekoncernen Coop har de seneste år skruet op for satsningen på danske møbelklassikere fra Børge Mogensen og Poul M. Volther. Det sker gennem brandet FDB Møbler.

Nu vil de selvstændige brugsforeninger under Coop med på møbelsatsningen. Derfor har Brugsforeningerns Låneforening købt sig til et ejerskab på knap halvdelen af FDB Møbler, som i fjor blev udskilt som et selvstændigt selskab i Coop-koncernen.

Coop-koncernen
  • Coop Danmark driver kæderne Kvickly, Superbrugsen, Dagli’brugsen, Irma og Fakta med tilsammen 1.085 butikker.
  • 345 selvstændige brugsforeninger driver tilsammen 405 af Coops butikker.
  • Ud over dagligvarer har Coop en række andre aktiviteter, bl.a. inden for ejendomme samt butikskæden FDB Møbler.
  • Koncernen ejes af 1,8 mio. medlemmer

Det fremgår af oplysninger fra cvr-registeret og bliver bekræftet af Jan Madsen, koncerndirektør i Coop.

»De selvstændige brugsforeninger har ønsket at være en del af FDB Møblers succes. Og derfor har de købt en andel, der svarer til deres andel af den samlede omsætning i Coop,« siger han i en kommentar om den nye medejer i FDB Møbler.

Coop relancerede i 2013 FDB Møbler med i første omgang salg til danskerne. Afsætningen har dog været hastigt stigende, og i fjor blev der også indledt salg på eksportmarkeder.

Dagligvarekoncernen fastslår, at som selvstændigt aktieselskab skal FDB Møbler - ifølge ambitionerne - mangedoble eksporten.

»Strategien er, at de kommende års vækst skal komme i udlandet. Målet er, at ca. halvdelen af vores omsætning skal komme fra eksport om fem år. I dag er den andel under 10 pct. Med FDB Møbler i et selskab reducerer vi kompleksiteten og kan bedre tilpasse os de internationale kunders behov,« sagde adm. direktør i FDB Møbler, Ole Kiel, i 2019 i forbindelse med, at FDB Møbler blev et selvstændigt selskab.

FDB Møbler blev grundlagt i 1942 med arkitekt Børge Mogensen som den første leder af tegnestuen. Møbelfabrikken blev siden solgt fra af Coop, der tidligere gik under navnet FDB.

Alligevel kunne FDB-møblerne for syv år siden relanceres. Det skete gennem et samarbejde med den sydjyske producent Kvist Industries, som havde de originale tegninger og maskiner fra den oprindelige produktion.

Siden er kollektionerne i FDB Møbler udvidet. Det samme er salgskanalerne. Ud over Coops eget onlinesupermarked har møbelselskabet ni detailbutikker rundt om i landet. Dertil kommer salg gennem andre design- og bolighuse.

Læs også
Top job