- Opdateret 14/09/2020 kl. 11:16
Ny fond sikrer milliarder til grøn omstilling
Med en kapacitet på samlet 25 mia. kr. skal Danmarks Grønne Fremtidsfond bidrage til en grøn omstilling, der kan understøtte op til 27.500 job.
En ny dansk fremtidsfond, der skal sætte skub i grønne løsninger og understøtte tusindvis af job, er nu en realitet.
Den socialdemokratiske regeringen og støttepartierne Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet står bag Den Grønne Fremtidsfond, som vil bidrage til den grønne omstilling med 25 mia. kr.
Aftalepartierne forventer tilmed, at fonden kan blive løftestang for yderligere 85 mia. kr. i privat finansiering af grønne tiltag. Samlet set kan Danmarks Grønne Fremtidsfond derved generere op mod 110 mia. kr. til finansiering af grønne virksomheder og projekter.
Det fremgår af en pressemeddelelse mandag formiddag.
»Fremtidsfonden vil bidrage til, at vi kan fastholde vores grønne førerposition og skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning. Samtidig kan vi understøtte tusindvis af grønne job i en tid, hvor regeringen har fokus på den økonomiske genopretning af vores samfund,« siger finansminister Nicolai Wammen i pressemeddelelsen.
Baseret på tidligere erfaringer vurderes det, at midlerne fra fremtidsfonden kan understøtte 27.500 job i den grønne sektor.
Med etableringen af Danmarks Grønne Fremtidsfond følges der op på aftalen om finansloven for 2020, hvor regeringen og støttepartierne besluttede at afsætte samlet 25 mia. kr. til fremtidsfonden.
Fonden etableres på skuldrene af eksisterende og velafprøvede ordninger. Konkret styrkes EKF Danmarks Eksportkredit med 14 mia. kr., Danmarks Grønne Investeringsfond (DGIF) med 6 mia. kr., Vækstfonden med 4 mia. kr., og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) med 1 mia. kr.
»Hvis klimakampen skal vindes, så har vi brug for gode grønne forretningsidéer, som får mulighed for at blomstre og gøre en grøn forskel i Danmark og i udlandet. Og det er netop det, Fremtidsfondens 25 mia. kr. skal bidrage til,« siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Fremtidsfonden vil få et advisory board, der skal sikre, at der skabes mest mulig værdi for fondens penge. I løbet af efteråret vil regeringen løfte sløret for, hvem der skal være medlemmer af fremtidsfonden advisory board.
Danmarks Grønne Fremtidsfond skal årligt rapportere om en samlet CO2-effekt af aktiviteterne på både nationalt og globalt niveau.