Erhverv

Langt om længe: Så er der gruppespil til FC Midtjylland

Med 3-0 over Young Boys sikrede FCM sig indbringende europæiske kampe enten i Europa League eller Champions League.

De har ventet længe i FC Midtjylland, men fem år efter seneste europæiske rundtur er de danske mestre klar til et gruppespil i efteråret. Og kun to kampe mod tjekkiske Slavia Prag skiller FCM fra den helt store sportslige og økonomiske gevinst; deltagelse i et gruppespil i Champions League.

Sejren på 3-0 over de schweiziske mestre betyder, at FCM er sikre på Europa League-gruppespil, hvis holdet ikke når i Champions League, og alene dét er anslået 60 mio. kr værd. Og skulle FCM nå i Champions League venter mindst det dobbelte.

I de første 45 minutter lignede det dog ikke, at FCM kunne slå sig forbi Young Boys, der havde lidt hurtigere fødder, var lidt kvikkere i tanke og havde større præcision i afleveringerne på et rungende tomt MCH Arena, hvor FCM-spillerne virkede en anelse nervøse.

FCM-anfører Erik Sviatchenko havde besvær med at styre Young Boys-angriberen Jean-Pierre Nsame, som i sidste sæson plaffede 32 mål ind i 32 kampe i den schweiziske liga.

I den første halve time tiltvang Young Boys sig initiativet, men det var FCM, der efter en halv time havde held til at sværme omkring modstandernes felt. Det resulterede i et spark fra distancen fra Frank Onyeka, som måtte se sit skud blokeret med armen uden at dommer Kabakov så noget. Til gengæld stangede han et gult kort ud til Sory Kaba for protester.

Kort efter slap Nsame fri bag FCM’s forsvar, men Jesper Hansen var på plads, akkurat som i kampens første minut, da Nsame fik en tidlig mulighed fra en spids vinkel. De danske mestre var oppe mod en kraftfuld modstander, som også kunne spille bold i et forceret tempo og som ikke lod sig stresse af hjemmeholdets høje tryk og til tider hidsige jagt på bolden.

Kampe på dette niveau er en mental prøvelse, det handler om at agere skarpt, og det havde flere af FCM’ere vanskeligt ved, som når Anders Dreyer uden pres sparkede et indlæg for højt eller når Awer Mabil tabte bolden. Når FCM-bagkæden løftede bolden op over midtbanen, tabte de forreste som oftest duellerne med en stærk mand i ryggen.

I forsvaret kunne erfarne spillere som Jesper Hansen, Alexander Scholz og Erik Sviatchenko tilsyneladende ikke høre hinanden, og det gav uro i defensiven. FCM så ikke alt for trygge ud.

Kort ind i anden halvleg lykkedes det FCM at sætte Sory Kaba i scene, men hans hovedstød i fri position sad lige på målmand David von Ballmoos.

Kampen

Champions League-kvalifikation:

FC Midtjylland-Young Boys 3-0 (0-0)

Mål: 1-0 Jordan Lefort (51., selvmål), 2-0 Anders Dreyer (62.), 3-0 Awer Mabil (83.)

Dommer: Georgi Kabakov, Bulgarien

Young Boys’ Chrsitian Fassnacht fik en lignende chance, men også han stødte bolden så upræcist, at Jesper Hansen ikke fik problemer. De uskarpe angribere blev afløst af en forsvarsfejl, da et frispark fra Anders Dreyer blev drejet i det schweiziske mål af Jordan Lefort, der med armen passerede sin egen målmand.

Scoringen åbnede kampen op, og da der var spillet en time, sparkede Anders Dreyer bolden i mål fra tæt hold, efter at Sory Kaba havde trillet ham fri, og i samme moment skiftede FCM Pione Sisto ind i stedet for Bozhidar Kraev. Det pyntede gevaldigt på FCM’s spil.

FCM-træner Brian Priske havde ikke fundet plads til Pione Sisto i sin startformation, hvor det defensive bolværk var blevet forstærket, da makkerparret Frank Onyeka og Jens-Lys Cajuste var tilbage med bulgareren Bozhidar Kraev foran som offensiv dynamo. Dermed måtte også brasilianeren Evander indlede på bænken. Ny i forhold til 0-2-nederlaget mod Sønderjyske var også højre back Joel Andersson, som erstattede Dion Cools.

Midtvejs i anden halvleg kunne Alexander Scholz have øget til 3-0, men hans hovedstød ved fjerneste stolpe strøg forbi mål. Pludseligspænede minutterne afsted til fordel for de danske mestre, som fortsatte med at begrænse pladsen for Young Boys, som med et kvarter tilbage var tæt på at reducere. Jean-Pierre Nsame dirigerede bolden tæt forbi.

Christian Fassnacht fra Young Boys var så irriteret over sit holds indsats, at han nedlagde Anders Dreyer på brutal vis uden at bolden var i nærheden. Han slap mystisk nok kun med en advarsel.

Syv minutter før tid slap Awer Mabil fri, og han øgede til 3-0, og så fordampede de sidste nerver hos ledelsen i FC Midtjylland, som kunne se klubens udvalgte grave sig selv op efter en famlede første halvleg og fuldføre jobbet.

Nu venter en duel over to opgør mod Slavia Prag fra Tjekkiet. Døren til Europa er låst op for FC Midtjylland.

BRANCHENYT
Læs også