Erhverv

Der gambles med virksomhedens data, når vi arbejder hjemme

Ifølge cybersikkerhedsselskabet Trend Micro ses der usikker adfærd på internettet, når medarbejderne arbejder hjemme. Dette kan øge risikoen for hackerangreb mod arbejdspladsen.

Halvdelen har ikke koder på deres personlige computere, som ofte bruges til at håndtere vigtige dokumenter fra arbejdspladsen.

Under coronakrisen er hjemmet i højere grad blevet taget i brug som arbejdsplads af mange danskere. Mange glemmer dog it-sikkerheden, når der arbejdes hjemme, og dette øger risikoen for hackerangreb mod arbejdspladsen.

En analyse af Trend Micro viser, at 40 pct. håndterer virksomhedsdokumenter på private computere, tablets eller mobiler.

Samtidigt er det kun cirka halvdelen, der beskytter de personlige enheder med et kodeord, og det er ifølge Trend Micro et stort problem for arbejdspladsens it-sikkerhed.

»Det store problem i at tilgå arbejdspladsens data via private enheder er, at de typisk er mindre sikre end arbejdspladsens enheder. Man har ofte en masse apps på eksempelvis sin mobil og tablet, hvor sikkerheden er ringe. De applikationer kan hackere udnytte til at få adgang til dine enheder, og derfra kan de så få adgang til de virksomhedsdokumenter, du sidder med,« siger cyber defense specialist Jesper Mikkelsen fra cybersikkerhedsselskabet Trend Micro i en pressemeddelelse.

Udover problemerne, der ligger i, at 40 pct. bruger personlige enheder til at behandle arbejdspladsens dokumenter, er der også problemer med dem, der bruger arbejdspladsens udstyr.

Der er ifølge undersøgelsen mange, som har en usikker adfærd på deres arbejdscomputer.

Blandt andet bruger 36 pct. offentligt wi-fi, når de arbejder uden for kontoret. 34 pct. arbejder også med dokumenter, der indeholder følsomme eller hemmelige virksomhedsoplysninger, når de sider på eksempelvis caféer.

En tredjedel ville klikke på et link fra en ukendt afsender, mens 29 pct. lader deres familiemedlemmer bruge deres arbejdscomputer eller arbejdsmobil uden opsyn.

Derudover indrømmer syv pct. af respondenterne i undersøgelsen også, at de ser porno eller besøger darkweb-hjemmesider på deres arbejdscomputer.

»Undersøgelsens resultater peger på, at en stor sikkerhedsudfordring for danske virksomheder er, at medarbejderne har vidt forskellige tilgange til cybersikkerhed,« siger Jesper Mikkelsen.

Læs også