Erhverv

Kina-eksport redder Danish Crown gennem svinepest-krise

Udbruddet af svinepest i Tyskland har fået kødpriserne til at styrtdykke i Europa. Den danske sværvægter Danish Crown ser dog ud til at kunne ride stormen af på grund af selskabets store eksport til Kina.

Artiklens øverste billede
Danish Crown ser foreløbig ud til at klare sig godt gennem den krise, som udbruddet af svinepest i Tyskland har udløst. Foto: Gregers Tycho

Slagterigiganten Danish Crown kan komme styrket gennem det uvejr, som den seneste uge har ramt slagteriindustrien i hele Europa.

Et udbrud af svinepest i Tyskland har sendt slagteriernes indtjening i dørken og fået kødpriserne til at styrtdykke. Danish Crown har imidlertid klaret sig med et relativt beskedent indtjeningsdyk den seneste uge og varsler nu, at indtjeningen og dermed svinekødsnoteringen til landmændene holdes uændret den kommende uge.

Denne præstation skal ses i lyset af, at gigantiske mængder tysk svinekød lige nu oversvømmer markederne i Europa, fordi udbruddet af svinepest har medført, at fjerne markeder som Kina har lukket for import af tysk kød.

Danish Crown har de seneste år opbygget en enorm eksport til Kina, som nu er det største marked for dansk svinekød. Det er i høj grad denne lukrative eksport ud af Europa, som sikrer, at Danish Crown foreløbig kommer nogenlunde helskindet gennem den bølge af prisfald, som har ramt de nære markeder i Europa.

»Vi har nu dannet os et overblik over de umiddelbare konsekvenser, som udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland får for Danish Crown på den korte bane. Situationen taget i betragtning er vi fortrøstningsfulde. Vi har en stærk efterspørgsel fra Asien, og vi har store og gode faste kunder i Europa. Derfor har vi foreløbig ingen problemer med at afsætte vores varer, men kan koncentrere os om at få den bedst mulige pris for dem,« siger Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Mens de tyske slagterier for en uge siden måtte sænke svinekødsnoteringen med hele 1,5 kr. pr. kilo, klarede Danish Crown sig med en reduktion på 0,5 kr.

»Udbruddet af svinepest i Tyskland presser priserne ned i hele Europa, men det forbedrer samtidig vores relative konkurrenceevne markant. Vores indtjening falder, men indtjeningen hos især de tyske slagterier falder endnu mere,« vurderer Jais Valeur.

Han fremhæver, at det under den aktuelle turbulens i markederne er en kæmpe fordel, at Danish Crown har produktion i flere lande samt omfattende forædlingsaktiviteter og eksport til mange lande.

»Det giver os en masse muligheder for at flytte rundt på tingene og optimere virksomheden til en ny virkelighed. Hidtil har vores tyske fabrikker haft eksport til Japan, som nu har lukket for tyske varer. Den produktion kan vi i stedet overføre til vores danske fabrikker og eksportere derfra. Samtidig er vi ved at fjerne flaskehalse og flytte rundt på produktion, så vi kan øge frysekapaciteten med 5-10 pct. og øge eksporten til Kina tilsvarende,« forklarer Jais Valeur.

I den aktuelle situation, hvor markederne i Europa oversvømmes af svinekød, er det helt afgørende for Danish Crown at øge eksporten af svinekød ud af EU til især Kina, hvor priserne er langt højere.

Den danske eksport af svinekød til Kina er i første halvdel af 2020 fordoblet til næsten 5 mia. kr., og Kina er nu det største eksportmarked for sektoren. Jais Valeur oplyser, at Kina i de første 11 måneder af selskabets 2019/20-regnskabår har aftaget 31 pct. af alt det svinekød, der kommer ud af koncernens danske slagterier.

»Vi overvejer at bygge flere frysehuse for at øge eksportkapaciteten yderligere. Det kunne nok svare sig på helt kort sigt, men vi er også nødt til at afveje og afbalancere virksomhedens langsigtede risikoprofil. Det er farligt at gøre sig for afhængig af et enkelt marked. Jeg foretrækker, at virksomheden er robust med en passende balance mellem forskellige aktiviteter,« understreger Jais Valeur.

Tyskland er EU’s næststørste eksportør af svinekød ud af Europa, og alt tyder på, at de fjerne markeder vil være lukket land for tysk kød i lang tid fremover.

»Vores bedste bud er, at Tyskland først kan genoptage eksporten, når landet har været fri for svinepest i et år. Sådan har praksis været for andre lande, der har været ramt af svinepest. Tyskerne vil presse maksimalt på for at få blandt andet Kina til at acceptere en såkaldt regionalisering (så kun det svinepest-ramte lokalområde i Tyskland, red.) afskæres fra eksport. Der er dog ikke som sådan et argument for det, for der er masser af svinekød (som kineserne kan købe, red.) i lande som USA, Brasilien og Danmark,« siger Jais Valeur.


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.