Erhverv

Dansk designbrand meldte sig selv og fik bøde på 6 millioner

Konkurrencestyrelsen mente, at det danske designbrand havde stillet uretfærdige krav til forhandlerne.

Det danske designbrand GUBI blev grundlagt i 1967. Foto: Miriam Dalsgaard

Det danske designbrand Gubi er blevet ikendt en bøde på 6 mio. kr. af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, efter virksomheden selv havde valgt at henvende sig til styrelsen.

Gubi blev gjort opmærksom på en problemstilling, som de valgte at få en ekstern advokat til at undersøge. Undersøgelsen viste, at designvirksomheden havde overtrådt reglerne for håndhævelse af vejledende udsalgspriser, og derfor fremlagde Gubi selv problemet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ifølge bødevedtagelsen drejer sagen sig om, at Gubi gennem to og et halvt år har været ansvarlig for, at ansatte i virksomheden har stillet krav til en række forhandlere om, at Gubis vejledende priser skulle overholdes som mindstepriser i forbindelse med videresalg til forbrugere.

Disse krav har ikke været helt efter reglerne.

»Forhandlere skal have mulighed for selv at sætte prisen på de varer, de sælger, så de kan konkurrere på prisen til gavn for kunderne. Det har Gubi forhindret dem i ved at diktere, hvad varerne som minimum skulle koste,« siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald, i en pressemeddelelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Gubi har accepteret og betalt bøden på de 6 mio. kr.

»Vi har accepteret styrelsens afgørelse og har som konsekvens af sagen indskærpet og præciseret vores interne retningslinjer samt gentaget compliance-træning af alt relevant personale,« siger bestyrelsesformand i Gubi, Lars Munch, i en pressemeddelelse.

I afgørelsen er der blevet lagt vægt på, at Gubi selv har gjort opmærksom på problemet, og at der er blevet lavet foranstaltninger for at sikre, at lignende ikke sker igen.

»Det har indgået som en formildende omstændighed i bødens størrelse, at Gubi selv har henvendt sig til os om lovovertrædelsen,« siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald.

Gubi blev grundlagt i 1967 og er et dansk designbrand med fokus på møbler, belysning og interiørprodukter. Virksomheden har hovedkontor i Københavns Nordhavn.

BRANCHENYT
Læs også