Erhverv

Milliardæren, der helst ville være anonym, har givet alle sine penge væk

Med Duty Free-butikker i lufthavne opbyggede amerikaneren Charles Feeney en milliardformue. En formue som han nu har givet væk til velgørende formål. Butikken på billedet er ikke en del af ’Duty Free Shoppers’, som Feeney grundlagde i 1960. Foto: Karen Hauberg-Lund. Foto: Caroline Seidel/AP

Han vil helst være anonym, men når en amerikansk rigmand i de sidste fire årtier har foræret mere end 50 milliarder kroner til forskellige velgørende formål, vækker det opsigt.

Der er tale om den 89-årige Charles ”Chuck” Feeney, der den 14. september officielt færdiggjorde sin personlige mission, om at give alle sine penge væk.

Ceremonien forgik over Zoom, hvor Microsoft-skaberen Bill Gates var blandt gæsterne, der takkede Feeney for sit arbejde.

Det skriver Forbes.

»Chuck viste vejen for andre filantroper. Han fortalte mig, at vi ikke bare skulle opfordre folk til at donere 50 pct., men så meget så muligt gennem hele livet,« siger Bill Gates til mediet.

Fonden Atlantic Philanthropies, som Feeney har ledet siden 1982, blev i samme ombæring lukket.

Sammen med partneren Robert Miller, grundlagde Charles Feeney lufthavnsbutikken Duty Free Shoppers i 1960, og tjente sidenhen styrtende med penge.

»Vi har lært en masse. Vi ville have gjort nogle ting anderledes, men jeg er meget tilfreds. Det føles godt at have gennemført dette, mens jeg stadig er her. Jeg vil gerne takke alle, der har været med på rejsen. Og hvis nogle overvejer at gøre det samme, vil jeg sige: Prøv det. Du vil kunne lide det,« siger Feeney i et sjældent interview med Forbes.

Ifølge Forbes har Feeney sat to mio. dollars til side til sig selv og konen. Det svarer til, at Feeney har doneret 375.000 pct. mere end sin nuværende formue væk.

Selvsamme medie kaldte ham i 2012 for ’filantropiens James Bond’.

I dag bor han med sin kone i en beskeden lejlighed i San Francisco i USA.

Og hvad er Charles Feeneys over 50 mia. kroner så gået til?

Over 23 mia. kroner er blevet givet til uddannelse – heriblandt mere end 6 mia. kroner til Cornell University i New York, hvor Feeney selv blev uddannet.

Næsten 5,5 mia. kroner er blevet doneret til at hjælpe med menneskerettigheder og socialt arbejde. Fenney gav også næsten 1,7 mia. kroner til at forbedre den offentlige sundhedssektor i Vietnam.

»Chuck har været en rollemodel for os alle. Hvis du har de rigtige helte i livet, er du 90 pct. i mål. Chuck Feeney er en god helt at have,« siger den legendariske investor Warren Buffett til Forbes.

BRANCHENYT
Læs også