Erhverv

Norsk teknologiselskab sigter mod stjernerne efter at have indgået aftale med tysk lægemiddelgigant

Selskabet Kezzler har indgået en aftale med kemigiganten Bayer. En børsnotering står nu øverst på ønskelisten.

Det norske teknologiselskab Kezzler - med base i Oslo - har indgået en aftale med kemi- og lægemiddelselskabet Bayer. Foto: Roberto Pfeil/AP

Lidt længere nordpå findes et firma, hvor man må have svært med at få armene ned.

Det norske teknologiselskab Kezzler - med base i Oslo - har efter flere år med markant vækst indgået en ny aftale med kemi- og lægemiddelselskabet Bayer.

Det skriver Dagens Næringsliv.

»Vi har været et lille selskab som var med i Formel 1, et lille selskab som er blevet foretrukket af en leverandør i et stort marked. Kontrakten med Bayer cementerer vores omdømme,« siger Erik Langaker, som er bestyrelseformand i Kezzler, til Dagens Næringsliv.

Kezzler skal hjælpe Bayer med sin kodemarkeringsteknologi.

Helt konkret skal Kezzler hjælpe med at verificere de frø som bruges til landbrug – i et forsøg på at beskytte bønderne mod forfalskede frø.

Sidste år endte Kezzler med en omsætningsvækst på 48 pct., efter man i 2019 omsatte for næsten 19.5 mio. kroner.

Ifølge Dagens Næringsliv er selskabets værdi sat til omkring 277 mio. kroner.

Den stigende internationale interesse for Kezzler giver Langaker og resten af selskabets ejere håb om en snarlig børsnotering.

Kezzler blev grundlagt i 2002. Grundlæggeren Magnar Løken fik idéen efter at have læst om den værste flyulykke i dansk luftrum nogensinde.

Den indtraf i 1989, da et norsk charterfly styrtede ned i Skagerrak, hvor 55 nordmænd mistede livet. Ulykken skyldtes forfalskede bolte, der kun kunne klare 60 pct. af hvad de originale bolte kunne klare.

Med Kezzler opfandt Løken en metode til at placere unikke koder på hver enkelt produkt, så det nemmere kunne spores, skriver Dagens Næringsliv.

Erik Langaker ejer 6 pct. af Kezzler, men 10 pct. ejes af den norske Wilhelmsen-familie, der står bag investeringsselskabet Watrium.

Den svenske koncern Billerud Kornæs ejer ligeledes 10 pct. af Kezzler.

BRANCHENYT
Læs også