Erhverv

Slut med at forurene? Airbus viser klimavenlige fly frem

Franske Airbus er kommet med bud på flykoncepter, der skal flyve på grøn energi.

En “blended-wing krop”. Denne type kan bære på til 200 passagerer og har en rækkevide op til 2000 sømil. Foto: Airbus Et "turboprop design". Dette fly kan bære op til 100 passagerer og kan tilbagelægge mindst 1000 sømil. Foto: Airbus Et "turbofan design" kan bære 150-200 passagerer og har en rækkevide på over 2000 sømil. Foto: Airbus Hydrogen er tænkt som den primære energikilde til de nye flydesigns. Foto: Airbus

Den franske flyproducent Airbus har netop offentliggjort tre koncepter, som kan blive verdens første kommercielle fly, der ikke påvirker klimaet. Alle tre koncepter baserer sig på én bestemt energikilde: Hydrogen.

Ifølge en pressemeddelelse fra Airbus kan de tre koncepter muligvis komme i brug i 2035.

»Det er et historisk moment for den kommercielle luftfartssektor i sin helhed, og vi har til hensigt at tage en ledende rolle i den vigtigste transformation, denne industri nogensinde har set. De koncepter, vi offentliggør i dag, viser verden et glimt af vores ambitioner om at drive dristige visioner for fremtiden indenfor nul-udledningsfly,« siger Guillaume Faury, der er adm. direktør for Airbus, i en pressemeddelelse.

De tre flykoncepter har forskellige teknologiske måder at opnå nul-emission på, men fælles for dem er, at hydrogen er tiltænkt rollen som den primære energikilde.

Airbus har stor tiltro til, at netop hydrogen er et lovende bud på en fremtidig energikilde for flyindustrien såvel som andre industrier.

»Jeg har en stærk tro på, at udnyttelsen af hydrogen - både i syntetisk brændstof og som en primær energikilde for kommercielle fly - har potentiale til at reducere flybranchens klimapåvirkning signifikant,« siger Guillaume Faury.

Flyproducenten Airbus blev stiftet i 1970’erne for at samle den europæiske flyindustri i ét stærkt selskab. Airbus står blandt andet bag de ikoniske A380-fly, der kan rumme 500 passagerer.

Læs også