Erhverv

Velux lukker dansk fabrik og fyrer ansatte

Over 100 medarbejdere mister jobbet, når vindueskæmpen Velux inden for kort tid lukker en fabrik i Danmark.

Fremover vil Velux, der har hovedsæde i Hørsholm, kun have fire og ikke fem fabrikker i Danmark. Foto: PR Foto: Velux

Adskillige Velux-medarbejdere ryger over i arbejdsløshedskøen, da producenten af ovenlysvinduer har besluttet at lukke en fabrik i Danmark.

130 stillinger nedlægges i forbindelse med en fabrikslukning, der forventes at være gennemført i løbet af foråret.

Det drejer sig om Velux’ fabrik i Skærbæk i Sønderjylland, som producerer trækomponenter. Det oplyser Velux i en pressemeddelelse.

»Det er svære overvejelser, men da vi har overkapacitet på trækomponenter, er vi nødt til at tilpasse vores kapacitet for hele tiden at være konkurrencedygtige,« siger Velux’ pressechef, Jens Bekke, i meddelelsen.

Jens Bekke siger, at medarbejderne på fabrikken er meget dedikerede, og at mange har været ansat i Velux i mange år.

»Derfor vil vi også gøre, hvad der står i vores magt for at hjælpe berørte medarbejdere videre,« lyder det fra pressechefen.

Velux forventer, at nogle af de 130 berørte medarbejdere vil få tilbud om et nyt job i en anden funktion i virksomheden.

Velux kort fortalt
  • Velux er ejet af VKR Holdings, hvis historie går tilbage til 1941, da Villum Kann Rasmussen grundlagde virksomheden under navnet V. Kann Rasmussen og Co.
  • VKR-koncernens mest kendte brand er Velux, som producerer ovenlysvinduer primært til private hjem. Men i 2012 bevægede Velux sig også ind på det kommercielle segment og sælger ovenlysmoduler til erhvervsbyggerier og offentlige byggerier.
  • Velux sælger sine produkter på mere end 40 markeder og har produktion i ti lande: Danmark, Tyskland, Frankrig, USA, Ungarn, Slovakiet, Polen, Tjekkiet, Kina og Litauen.

Afskedigelserne og fabrikslukningen skyldes ikke coronaudbruddet, og den danske fabrik er den eneste fabrik, Velux har besluttet at lukke.

Velux har i dag 27 fabrikker fordelt på 10 lande. Fem af fabrikkerne er danske, men fremover vil der kun være fire fabrikker i Danmark. De er placeret i Skjern, Thyregod, Brædstrup og Østbirk.

Skærbæk Bygningsindustri hedder fabrikken, som Velux lukker. Den står for at producere trækomponenter, der bliver brugt i produktionen af Velux’ ovenlysvinduer i Polen, Ungarn og Østbirk, som ligger nær Horsens. Fabrikslukningen skyldes ifølge Velux, at disse fabrikker har ledig kapacitet og derfor selv vil stå for produktionen i fremtiden.

Velux’ ledelse indleder nu forhandlinger med samarbejdsudvalget i virksomheden om afskedigelserne. Forhandlingerne skal senest være afsluttet om tre uger.

Velux har i alt 2.300 medarbejdere ansat i Danmark, mens koncernen globalt i alt beskæftiger omkring 11.500 medarbejdere.

BRANCHENYT
Læs også