Erhverv

Revisionskæmper vil kaste sig over advokatmarkedet

Deloitte og flere af de øvrige globale rådgivningskoncerner står på spring til at kaste sig over advokatmarkedet, hvis det bliver frigivet.

Artiklens øverste billede
Deloitte-chefen Anders Dons er sulten efter advokatmarkedet – især hvis det bliver liberaliseret. Foto: Deloitte

Hvis politikerne følger Konkurrencestyrelsens foreløbige anbefalinger, kan advokatbranchen vente massiv konkurrence fra de store globale revisions- og rådgivningshuse.

Det siger flere af de såkaldte ”big four”, der tæller Deloitte, EY, PWC og KPMG. Især den største af dem, Deloitte, er sulten.

»Hvis det ender med at blive i nærheden af udkastet, er det helt klart noget, der kommer til at betyde, at vi går mere ind i den branche, end vi er i dag,« siger den nordiske adm. direktør i Deloitte, Anders Dons.

Udkastet fra Konkurrencestyrelsen er kun sendt til en snæver kreds, men hovedanbefalingerne har bl.a. været beskrevet i Finans. Nu skal Konkurrencerådet læse de mange høringssvar igennem og derefter komme med sine endelige anbefalinger.

»Vi kommer til at sætte strøm til det marked og til innovationen og digitaliseringen af markedet på en helt anden måde., Derfor ser jeg en kæmpe mulighed for os – jeg ser et marked, der er underudviklet, og som vi kan være med til at udvikle,« siger Anders Dons.

Også rådgivningskoncernen PWC venter spændt på Konkurrencemyndighedernes anbefaling. Her har man i snart to år haft en egentlig juridisk afdeling, hvor der nu er 15-17 specialister tilknyttet.

»Hvis der kommer en liberalisering, vil det kun være med til at øge vores appetit efter at øge legal-forretningen (den juridiske afdeling, red.). Om den fortsatte vækst så skulle ske organisk eller gennem opkøb, det har vi ikke lagt os fast på,« siger Thomas Bjerre, partner og direktør med ansvar for PWC’s juridiske satsning. 

Advokater er underlagt meget strengere regler.

Paul Mollerup, direktør, Danske Advokater

Heller ikke Anders Dons fra Deloitte har lagt sig fast på, hvordan man vil udnytte en evt. liberalisering.

I kunne købe et advokatfirma?

»Ja, men man kunne også styre mod en mere venlig tilgang – ved at man lægger sig sammen. Det er et superinteressant marked, vi gerne vil ind i, og jeg kunne sagtens se os sammen med nogle andre eksisterende advokatfirmaer gå ind i dette her,« siger Anders Dons.

I dag må kun advokater eje et advokatfirma.

I PWC nævner Thomas Bjerre en anden mulig adgangsbillet til advokatbranchen.

»Vi har en strategi om rekruttering af iconic hires altså hente nogle ind til PWC, der har en væsentlig position i markedet, og som organisk kan være med til udvide forretningen. Det tror jeg bare, vi vil se endnu mere af også indenfor vores legal-forretning. Ved en liberalisering vil der uden tvivl være endnu flere (advokater, red.), der synes, det vil være interessant at være hos os,« siger Thomas Bjerre.

Jeg ser et marked, der er underudviklet, og som vi kan være med til at udvikle.

Anders Dons, nordisk adm. direktør, Deloitte

Advokatbranchen er i højeste grad modstander af en fuld liberalisering. Her peger man på, at juridiske ydelser er et helt frit marked, så der kan de store rådgivningskoncerner rådgive alt det, de vil.

»Men advokattitlen er forbeholdt mennesker, der har en helt særlig hat på, hvor de signalerer til omverdenen: “Jeg er fuldkommen uafhængig. Jeg står kun på din side“. Den kasket skal en revisor simpelthen ikke have lov at tage på i en revisions- og rådgivningsvirksomhed, for så kommer der kasketforvirring,« siger Paul Mollerup, direktør i Danske Advokater.

I så fald skulle rådgivningskoncernerne underlægge sig samme regler om interessekonflikter, mener Paul Mollerup.

»Revisorerne argumenterer med, at de er vant til at operere med kinesiske vægge og nødvendige værn mellem de uafhængige revisorer og rådgiverne i samme koncern. Men advokater er underlagt meget strengere regler. Den såkaldte smitteregel ville betyde, at hvis én advokat, ansat i en af de store rådgivningskoncerner, ender i en interessekonflikt, vil konflikten ramme hver eneste af de øvrige ansatte i koncernen, uanset om det er en jurist, en økonom eller en studentermedhjælper,« siger han.

KPMG har etableret det juridiske ben KPMG Law, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra KPMG’s danske chef, Henrik Mulvad. Allerede for et år siden sagde han dog til Finans:

»Inden for legal (juridisk rådgivning, red.) er jeg vækstmæssigt rimeligt aggressiv,« sagde han i juli 2019.

Den sidste af de fire store er EY, som tidligere har erklæret sig interesseret i advokatmarkedet.

»Vi følger udviklingen med interesse. Helt overordnet tror vi – som det gælder for alt andet – at et dynamisk marked med konkurrence er med til at sikre kunderne øget tryghed og bedste kvalitet og pris,« lyder den skriftlige kommentar fra Jan Huusmann, som i denne måned blev ny adm. direktør i EY.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.