Erhverv

Act.Global er et mulehår fra konkurs og efterlader krav for svimlende 312 mio. kr.

En køber til det kriseramte Act.Global har ændret kurs, så nanoselskabet nu sandsynligvis går konkurs. Kreditorerne står tilbage med krav på et trecifret millionbeløb.

Carsten Jensen, stifter af og indtil for nylig adm. direktr for Act.Global, der nu står på kanten af konkurs, tynget af en kæmpegæld. Foto: Act.Global

Der er lange udsigter til at få de 312 mio. kr. igen, som kreditorerne hævder at have i klemme i det omstridte nanoselskab Act.Global.

Virksomhedens fremtid skal afgøres tirsdag i skifteretten, og her tyder det på, at Act.Global må lide konkursskæbnen.

En køber havde ellers vist interesse for, at der kunne gennemføres en tvangsakkord, hvor der indgås en ordning med kreditorerne om gælden. Men i stedet for har køberen – bestående af en række eksisterende investorer - tilbudt at købe aktiverne ud af selskabet.

Hvad enten kreditorerne takker ja eller nej til tilbuddet, går Act.Global forventeligt konkurs.

Act.Global-sagen
  • Februar 2020: Act.Global A/S kommer i offentlighedens søgelys efter et choktab på 121 mio. kr., kun få måneder efter at direktør og ejerleder Carsten Jensen i Børsen havde lovet et millionoverskud.
  • Februar 2020: Erhvervsstyrelsen indleder en kontrolsag og beder Act.Global om at svare på en lang række spørgsmål om bl.a. nanoselskabets forretningsmodel, omsætning og partnere.
  • Foråret og sommeren 2020: Mens sagen kører, forlader flere profiler Act.Global, herunder formand Brian Mollerup, bestyrelsesmedlem Ole Kristoffersen og finansdirektør Simon Hove. En gruppe investorer sagsøger ifølge Finans’ oplysninger firmaet for et tocifret millionbeløb.
  • Juli 2020: Act.Global er insolvent og bliver taget under rekonstruktion. Et af Carsten Jensens holdingselskaber, Smartkeeper Holding, bliver taget under konkursbehandling.
  • August 2020: En række af Act.Globals partnerkontrakter, som Finans er kommet i besiddelse af, vækker stor undren hos eksperter.
  • August 2020: På et retsmøde varsler Gældsstyrelsen et muligt krav på 33 mio. kr. for potentiel uretmæssig momsrefusion og sår dermed tvivl om, hvorvidt fakturaerne i selskabet er reelle.
  • August 2020: Carsten Jensen forlader posten som adm. direktør for Act.Global, og den tidligere ISS-landedirektør Maarten van Engeland tager over.
  • September 2020: En intern rapport, som en uvildig revisor har udarbejdet, viser ifølge Ekstra Bladet, at kun 6 mio. kr. ud af de bogførte 237 mio. kr. rent faktisk er endt i kassen hos Act.Global. Samtidig oplyser en af de kun otte kunder, at han aldrig har hørt om fakturaerne.

Det fremgår af forslaget til rekonstruktionsplanen, som rekonstruktørerne har sendt ud til de involverede parter, og som Finans er i besiddelse af.

Act.Global har siden februar været i mediernes søgelys, efter at selskabet kom ud med et choktab på 121 mio. kr., få måneder efter løftet om millionoverskud fra direktør og stifter Carsten Jensen.

Siden er regnskaberne blev sat under lup af Erhvervsstyrelsen, og en intern analyse af finanserne stiller samtidig spørgsmålstegn om, hvorvidt dele af omsætningen er reel.

Knap 200 investorer har skudt penge i virksomheden, som markedsfører en bakteriedræbende nanospray. En række kendte investorer har været med ombord, blandt andre Lagkagehusets medstifter Ole Kristoffersen, skibsreder Johan Wedell-Wedellsborg og erhvervsmanden Adam Falbert, der står bag landets største barkoncern.

Den række eksisterende investorer – som blandt andet også handler på mandat fra Carsten Jensen selv – har fremlagt et købstilbud på Act.Globals aktiver, som primært dækker over rettighederne til nanoproduktet.

De tilbyder 250.000 kr. i købesum og 250.000 kr. til at dække medarbejdernes løn i rekonstruktionsperioden. Dertil kommer de omkring 4 mio. kr., som allerede er indbetalt til betaling af rekonstruktørerne, og en bankgaranti på 700.000 kr. Samtidig indgås der en aftale med Vækstfonden, der har virksomhedspant i aktiverne på 10 mio. kr., skriver advokat Nicolai Dyhr i købstilbuddet.

Rekonstruktørerne skriver i rapporten, at tilbuddet efter deres skøn er rimeligt, fordi der ikke er udsigt til en bedre dividende i tilfældet af en konkurs. Men de udtrykker samtidig bekymring for den sikkerhed, købergruppen stiller i udsigt. Gruppen er ifølge købstilbuddet ved at stifte et selskab, som nu byder på aktiverne.

»Der er således ikke oplyst om tilstrækkelig deponering af sikkerhed for købesummen, ligesom køber er et selskab under stiftelse, hvor rekonstruktørerne ikke har konkrete oplysninger om en tilstrækkelig betalingsevne til, at vi er betrygget i, at forslaget kan opfyldes,« lyder det.

Rekonstruktørerne nævner, at de fortsat arbejder med en anden interesseret køber, der endnu ikke har sendt et købstilbud.

Uanset hvad bliver det svært for kreditorerne at få deres krav indfriet. I alt har rekonstruktørerne som nævnt modtaget krav på 312 mio. kr., som kreditorerne har i klemme.

»Der er ikke taget stilling til kravenes berettigelse, idet der ikke forventes at blive dividende til de simple kreditorer. Det skal dog bemærkes, at der er en række krav, der er eller vil kunne bestrides,« står der i rapporten.

BRANCHENYT
Læs også