Erhverv

Danskere på boligjagt blæser på coronakrisen: Salget af nye huse kører i højeste gear

På trods af coronakrisen bygger danskerne nye huse i opskruet tempo. Privatøkonomien er stærk, renten er lav, og kunderne vil have større og mere miljøvenlige huse, lyder det fra byggefirmaerne.

Danskerne køber trods coronakrisen nye huse med uformindsket styrke, fortæller en stribe nyhus-firmaer. »Vi producerer så meget nu, som det kan lade sig gøre,«  siger Johannes Schmith, adm. direktør i Danhaus, der venter at producere 350 huse i år. Foto: PR

Selvom coronakrisen hærger, bygger danskerne nye huse på fuld kraft.

En stærk privatøkonomi og lave renter har givet overraskende høj aktivitet, lyder det fra en stribe danske husfirmaer, og efter forårets corona-chok tegner 2020 nu til at blive på niveau med eller bedre end 2019.

»Vi oplevede en nedgang, lige da corona kom i marts og april. Men siden da er det kun gået én vej, og det er op og op og op. Vi er foran på alle parametre,« siger Jesper Lind.

Han er adm. direktør i en af landets største husfirmaer, Lind & Risør, der sidste år omsatte for lidt over 1 mia. kr.

»Det er kommet som en overraskelse for os, at det skulle gå så godt,« siger Jesper Lind, der foreløbig har solgt 250 huse i år, hvilket er lidt mere end budgetteret.

Det har været en stille og rolig udvikling, så hvis renten bliver ved at være lav, tror jeg, det er den nuværende udvikling, der fortsætter.

Svend Pedersen, adm. direktør, HHM

Meldingen er den samme fra landets klart største husfirma, Huscompagniet, hvis kunder efter en kort puster i marts nu bestiller huse i stor stil.

»Jeg er imponeret over, hvor hurtigt de er kommet op i niveau igen. Fra april og til nu har vi solgt flere huse, end vi gjorde i samme periode sidste år,« siger Martin Ravn-Nielsen, adm. direktør i Huscompagniet, der i år forventer en omsætning på samme niveau som de 3,8 mia. kr., der blev nået sidste år.

Rækkehus- og bofællesskabsspecialisten Danhaus oplever ifølge adm. direktør Johannes Wøldike Schmith en »eksplosivt stigende« efterspørgsel, hvilket bl.a. betyder, at produktionen kører på maksimal kapacitet.

»Lige nu starter vi nathold, så nu kører vi 24 timer, fem dage om ugen. Det er ret vildt, det har vi aldrig gjort før,« siger Johannes Schmith, der i år forventer at sælge omkring 350 huse.

Udfordringerne med covid-19 har fået danskerne til at kaste sig over hjemmefronten i form af møbler, køkkener og udbedringer i hjemmet, og tendensen gør sig også gældende i forhold til investering i nye huse, lyder det fra branchen.

»Der er stadig penge i den private sektor. Det er ikke en finanskrise, vi er ude i. Det er en sundhedskrise, og vi mærker ikke, at den enkelte borger har færre penge end for et år siden,« siger Svend Pedersen, adm. direktør i byggefirmaet HHM og formand for nyhussektionen i brancheforeningen Dansk Byggeri.

Begejstringen for at bygge nye huse har flere gange ført til bobler, der er punkteret med et brag og har ført til konkurser blandt byggefirmaerne. Senest gik en stribe husfirmaer konkurs efter finanskrisen, hvor antallet af nybyggede huse på fem år blev mere end halveret.

Men i branchen afviser man, at der er en ny boble under opsejling.

»Prisudviklingen er støt og konstant, og vi har heller ikke haft en situation, hvor der lige pludselig bliver bygget 5.000 flere parcelhuse om året, end man plejer. Det har været en stille og rolig udvikling, så hvis renten bliver ved at være lav, tror jeg, det er den nuværende udvikling, der fortsætter,« siger Svend Pedersen fra HHM, der sidste år omsatte for 780 mio. kr.

Vi er foran på alle parametre.

Jesper Lind, adm. direktør, Lind & Risør

Antallet af nyopførte huse har udviklet sig moderat stigende siden 2013, mens etagebyggeriet er steget markant, fra 4.200 boliger i 2013 til over 12.000 sidste år.

Også blandt professionelle investorer, der opfører boligprojekter, typisk rækkehuse, og sælger eller udlejer til private, er der stor interesse for at bygge nyt, oplyser Johannes Schmith fra Danhaus.

»Investorer vil gerne bygge 10, 20, 30 eller 50 huse. Der har aldrig været så mange, som der er nu,« siger han.

Beskeden fra firmaerne er, at omsætningen trods corona-udfordringer i år vil lande omkring samme niveau som i 2019.

Hverken HHM eller Lind & Risør har ambitioner om at vokse voldsomt, mens Huscompagniet ifølge Finans’ oplysninger er på vej mod en børsnotering med en vækstplan baseret på nye forretningsområder, herunder opførsel af nye rækkehuse.

Salget i husfirmaerne understøttes bl.a. af, at danskerne vil have større huse. Et gennemsnitligt hus ligger i dag omkring 170 kvm i Huscompagniet, ca. 10 kvm større end for 5-10 år siden.

Og så skal husene være mere miljøvenlige.

»48 pct. af de huse, vi har solgt de seneste 12 måneder, har et bæredygtigt islæt, forstået på den måde, at der er noget bæredygtig varmeforsyning – det kan være jordvarme, varmepumper eller solceller. Det er der selvfølgelig lidt økonomi i, og det er også sådan nogle ting, der gør, at omsætningen stiger,« siger Martin Ravn-Nielsen fra Huscompagniet.

Læs også