Erhverv

Svinepest spreder sig i Tyskland

Svinepesten spreder sig nu nordpå i Tyskland og knuser håbet om en hurtig nedkæmpning af sygdommen. Det kan få store konsekvenser for kødpriserne i hele Europa.

Svinepesten har spredt sig til et nyt område i Tyskland. Det svækker muligheden for, at de tyske slagterier igen kan få adgang til eksportmarkederne i Asien.
Foto: Morten Langkilde

De tyske myndigheder er tilsyneladende ved at miste kontrollen med det udbrud af svinepest, som har lammet hele landets eksport af svinekød.

Det tyske landbrugsministerium har netop bekræftet, at den frygtede sygdom har spredt sig omkring 80 kilometer nordpå, hvor der er fundet et smittet vildsvin.

Dermed har de tyske veterinærmyndigheder i alt fundet 38 inficerede vildsvin i løbet af de seneste tre uger. De første 37 tilfælde var imidlertid alle koncentreret i det samme lokalområde. Området blev straks indhegnet, og håbet har været, at udbruddet på den måde kunne indkapsles og relativt hurtigt nedkæmpes.

Svinepest
  • Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom.
  • Svinepest kan ikke smitte mennesker.
  • Sygdommen medfører meget høj dødelighed i de ramte svinebesætninger.
  • Det er ikke muligt at vaccinere mod sygdommen.
  • Virus kan overleve i kødprodukter og dermed spredes med madrester, som ædes af dyr.
  • Virus kan også spredes med gødning på eksempelvis lastbiler eller i forbindelse med handel med grise, der er smittede, men endnu ikke viser tegn på sygdommen.
  • Virus spredes også via vildsvin, som kan smitte hinanden eller blive syge, hvis de æder inficerede madrester.
  • Lande, der rammes af svinepest, afskæres straks fra en række eksportmarkeder.
  • Sygdommen er udbredt i lande som Rusland, Kina, Ukraine, Polen, Rumænien, Ungarn og de baltiske lande. Der har også været udbrud i Belgien og senest i Tyskland.
  • Der har aldrig været udbrud af afrikansk svinepest i Danmark.

Med fundet af et smittet vildsvin i et nyt område, er dette håb efter alt at dømme bristet. Det kan få store konsekvenser for slagteriindustrien i hele Europa.

Da Tyskland 10. september offentliggjorde det første udbrud af afrikansk svinepest, reagerede Kina, Japan, Sydkorea og alle andre store eksportmarkeder ved at lukke for import af svinekød fra hele Tyskland.

Tyskland er Europas største eksportør af svinekød ud af EU, og da de fjerne markeder lukkede, blev de tyske slagterier tvunget til at omdirigere enorme mængder kød til nærmarkederne i Europa. Her styrtdykkede priserne straks. De største fald ramte landmændene i Tyskland, mens de danske slagterier anført af Danish Crown har klaret sig noget bedre, fordi de stadig har adgang til at eksportere til Asien.

De seneste uger har de tyske myndigheder og højtstående politikere arbejdet intenst på at få markederne i Asien til at acceptere en såkaldt regionalisering.

En regionalisering vil indebære, at kun det lokalområde, der er ramt af svinepest, er afskåret fra eksport til eksempelvis Kina, mens slagterier i resten af Tyskland kan genoptage eksporten.

Det er imidlertid et alvorligt tilbageslag for Tysklands bestræbelser på at opnå en regionalisering, at svinepesten nu har spredt sig til et nyt område. Det indikerer, at der ikke er styr på sygdommen, og at den risikerer at dukke op nye steder i de store bestande af vildsvin i Tyskland.

Alt tyder således på, at Tyskland i en rum tid endnu vil være afskåret fra at eksportere svinekød ud af EU. Dermed fastholdes det store pres på svinekødspriserne i Europa. Danish Crown er derfor i fuld gang med at omlægge produktionen og skrue yderligere op for eksporten til Asien. Det seneste år har Kina aftaget mere end 30 pct. af den danske produktion af grisekød.

Der har aldrig været udbrud af afrikansk svinepest i Danmark, og håbet er, at det omdiskuterede grænsehegn kan holde de syge vildsvin ude. Sygdommen kan dog også spredes med eksempelvis madaffald.

BRANCHENYT
Læs også