Serier
BREAKING

Revisionskæmpe ser dystert på de kommende måneder: »Jeg er bekymret for 4. kvartal og for 2021«

En af landets største rådgiverkoncerner, PWC, tror, vi skal helt ind i 2022, før erhvervslivet kan håbe på en normalisering. Det afgørende er en vaccine, der er bredt tilgængelig.

Corona rammer verden
Gennem kontakten til tusindvis af virksomheder har PWC og topchefen Mogens Nørgaard Mogensen svært ved at dele optimismen for økonomien. Han tror, en eller anden form for normalisering først kommer i 2022 - sammen med en coronavaccine. Foto: Sofia Busk

I disse dage begynder de optimistiske prognosemagere at stille sig i kø. Men det gælder i den grad ikke revisionskæmpen PWC, der gennem sine tusindvis af kunder maner til mere sortsyn.

»Jeg er bekymret for 4. kvartal og for 2021. Det er klart det sværeste år at bedømme i den periode, jeg har siddet her på posten,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør og seniorpartner i PWC, der er en af de største revisions- og rådgiverkoncerner i Danmark.

Han blev topchef i koncernen for ni år siden.

»Alle de virksomhedsledere, jeg taler med, har meget, meget lav visibilitet ind i Q4 og ind i 2021,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Faktisk kommer PWC selv mere end hæderligt ud af det regnskabsår, som koncernen afsluttede den 30. juni. En vækst på 8 pct. er tilfredsstillende efter et år, hvor coronapandemien og nedlukningen fik hele forretningen til at bremse op i det seneste kvartal.

Mange virksomheder har taget lån, de måske ikke har brug for lige nu.

Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør i PWC

3. kvartal af kalenderåret, som nu er afsluttet, ser også fint ud. Men så stopper festen.

»Vi er stadig ikke oppe på det fantastiske aktivitetsniveau fra før corona, og problemet er, at det er svært at navigere i og vide, hvornår vi kommer op på det niveau igen. Lige nu ser det ok ud, men herefter kommer der måske et tilbageslag, hvis man ser på prognoserne for verdensøkonomien,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Virksomhederne skal ikke bare indstille sig på en ny normal - ikke foreløbig i hvert fald.

»Jeg tror ikke, det bliver normaliseret, før en vaccine mod corona er opfundet. Så skal den produceres, og så skal den distribueres. Det tror jeg ikke er på plads før i 2022. Det skal man indstille sig på,« siger han.

Fra andre kanter begynder optimismen ellers at presse sig på. F.eks. siger halvdelen af de globale topchefer i en måling fra konsulentkoncernen McKinsey, at de tror på en forbedring i den globale økonomi i de næste seks måneder.

Også de danske virksomheder er blevet mere optimistiske. I Danmarks Statistiks konjunkturbarometer steg den samlede indikator fra 84,3 i august til 87,2 i september.

Selv Nationalbanken opjusterede for nyligt betragteligt sin prognose for dansk økonomi. Fra før at have ventet et fald i bnp på op imod 10 pct. i år for senere at justere tallet til 4,1 pct., forventer banken nu et mindre fald på 3,6 pct. i år. Næste år forventes samme tal at blive vendt til et plus.

PWC kan se af de meldinger, koncernen får fra alle kunderne, at det er et meget broget billede og en stor usikkerhed.

»Situationen er meget forskellig for de forskellige brancher. Der er virksomheder, der boomer, fordi de har masser at lave med f.eks. digitalisering og onlineaktiviteter. Så er der virksomheder midt imellem, som fastholder deres akvititeter. Og så er der brancher som luftfart, underholdning og turisme, der har det virkelig svært,« siger han.

PWC selv har en temmelig forsigtig prognose for 2020/21, der lyder på en omsætning på niveau med 2019/20.

»Det er stadig en verden, der har set det største fald i BNP nogensinde, så købekraften er en anden. Vi bliver ramt som forbrugere, som samfund og som virksomheder,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Et klart signal om, at erhvervslivet generelt er på tæerne og forsøger at forberede sig på en eventuel ny krise, er, at mange af PWC’s kunder har bedt om hjælp og rådgivning til at håndtere deres likviditet. Også de virksomheder, der egentlig ikke har akut brug for en tykkere finansiel stødpude.

»Lige nu er der i erhvervslivet meget fokus på likviditet. Det er mantraet under denne krise. Du skal have finansiering på plads til at stå igennem det værst tænkelige scenarie, og det betyder, at mange virksomheder har taget lån, de måske ikke har brug for lige nu, og de sikrer sig kreditlinjer i banken,« fortæller PWC-chefen.

I praksis har alle de største virksomheder boostet deres finansielle reserver – undtagen de virksomheder, der er i brancher, der ikke umiddelbart har adgang til likviditet. Det gælder f.eks. flybranchen, underholdningsbranchen og rejsefølsomme industrier som hoteller og restauranter.

Også PWC selv har forsøgt at gøre sig mere modstandsdygtig over for de stød, som en ny coronakrise måtte tilføre erhvervslivet. Likviditeten er øget med omkring 1 mia. kr

Og så har PWC som mange andre i rådgivningsbranchen sagt farvel til nogle folk for at trimme organisationen så meget som muligt. Små 100 medarbejdere i supportfunktioner er blevet fyret, og i stedet er der ansat bl.a. revisorer og konsulenter, så netto er der faktisk blevet lidt flere PWC-folk.

BRANCHENYT
Læs også