Erhverv

Tobaksmilliardær har tabt penge for første gang i 11 år

Henrik Halberg og hans families koncern kom ud af seneste regnskabsår med det første underskud i årevis.

Henrik Halberg ejer sammen med sin familie tobaksgiganten Mac Baren Tobacco. Henrik Halberg er største aktionær med en ejerandel på 44 pct. af tobaksdynastiet. Foto: Carsten Andreasen

Den velhavende fynske tobaksfamilie Halberg må sluge sit første underskud i 11 år.

Helt nøjagtigt blev tabet for Halberg-familien på 3,4 mio. kr. i regnskabsåret 2019/2020. Det viser et nyt regnskab fra koncernen Harald Halberg Holding, som dækker over tobaksvirksomheden Mac Baren, regntøjsmærket Elka, hoteldrift, investeringsvirksomhed og meget andet.

»Årets resultat er utilfredsstillende,« står der kortfattet i koncernens regnskab.

Trods underskuddet kan Halberg-familien dog glæde sig over, at egenkapitalen i koncernen fortsat er på lidt over 1 mia. kr.

Kigger man nærmere på datterselskaberne i Harald Halberg-koncernen, kan man se, at det er selskabet Dotch, der investerer i aktier og værdipapirer, som gør ondt.

I Dotch var underskuddet på knap 20 mio. kr. i det seneste regnskabsår.

»Årets resultat er kraftigt præget af udviklingen på aktiemarkederne, ikke mindst coronasituationen som var på sit højeste ved afslutningen af regnskabsåret,« står der i Dotch-regnskabet, som havde regnskabsafslutning den 30. april i år.

Siden april har aktiemarkederne dog rettet sig markant op, og derfor forventer Dotch-selskabet »et betydeligt positivt resultat« i indeværende regnskabsår.

En positiv udvikling forventes der også at komme fra tobaksforretningen Mac Baren, der gav et overskud på 14 mio. kr. i seneste regnskabsår. Det var det laveste overskud i en årrække for tobaksvirksomheden, der sidder på en større del af verdensmarkedet for pibetobak.

Resultatet i Mac Baren blev trukket kraftigt ned af investeringer i et sporingssystem. EU-regler kræver nemlig nu, at hver pakke tobak skal kunne spores fra grossisten og hele vejen tilbage til producenten.

Henrik Halberg-koncernen beskæftiger over 400 ansatte, mange af dem fra hovedadressen i Svendborg.

Halberg-dynastiet er ejet af Henrik Halberg, Ole Einar Halberg, Lee-Emilie Halberg og Ann-Julie Halberg. Henrik Halberg er den største aktionær med en ejerandel på 44 pct.

BRANCHENYT
Læs også