Globalt klimainitiativ fra storinvestorer rammer tre danske virksomheder
137 institutionelle investorer med samlet 20 billioner dollars i ryggen beder i et fælles opråb Coloplast, Dampskibsselskabet Norden, DFDS og 1.800 andre af verdens største CO2-udledere om at sætte bindende klimamål.
De tre store danske virksomheder Coloplast, Dampskibsrederiet Norden og DFDS bliver nu i et storstilet investorinitiativ bedt om at komme ind i klimakampen.
137 institutionelle investorer, der tilsammen har aktiver for næsten 20 billioner dollars under administration, har sendt breve til over 1.800 konkrete selskaber, som er blandt verdens store udledere af CO2, men som ikke har sat internationalt anerkendte og bindende mål for at nedbringe udledningen i overensstemmelse med Parisaftalens mål om at arbejde for at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grader.
Heriblandt er altså de tre store danske selskaber.
Blandt de finansielle institutioner, som har underskrevet opråbet, er flere danske investorer, bl.a. AP Pension.
Sandra Metoyer, som er chef for ansvarlige investeringer hos AP Pension, kalder initiativet første skridt i et engagement, der i yderste konsekvens kan betyde, at finansinstitutterne ikke længere vil investere i selskaberne.
»Initiativet lægger pres på virksomhederne for at nå længere end blot gode intentioner. De skal ikke kun sætte et mål, men også fremlægge en konkret plan med konkrete milepæle for at nå målet. Og de skal have planen godkendt af Science Based Targets-initiativet, så der er altså en uafhængig instans, der sikrer, at målsætningerne er på linje med Parisaftalen,« siger Sandra Metoyer.
Investoropråbet har allerede haft konsekvenser. Hos DFDS melder adm. direktør Torben Carlsen sig nu klar til, at rederiet forpligter sig til et bindende mål hos Science Based Targets.
Dampskibsselskabet Norden har tidligere drøftet at gøre det, men altså endnu ikke forpligtet sig.
»Sådan et investorinitiativ kan godt være med til at give det sidste skub,« siger Kristina Kunigenas, sustainability manager hos Norden.
C25-virksomheden Coloplast, der bl.a. producerer stomiposer, har netop offentliggjort en klimastrategi, der bl.a. rummer en målsætning om at bruge 100 pct. vedvarende energi i produktionen i 2025. Det udgør dog i sig selv kun 7 pct. af selskabets samlede CO2-udledning. Senior vice president Camilla Hjort Pagh erkender, at Coloplast kan gøre mere, og hun siger, at Coloplast i det kommende finansår vil ansøge om at få godkendt sine klimamål hos Science Based Targets.
Professor Andreas Rasche fra Copenhagen Business School understreger, at sådanne kollektive investorinitiativer tidligere har vist sig effektive i forhold til at få virksomhederne til at lytte. Og det er der god grund til, vurderer Per Nikolaj Bukh, professor i erhvervsøkonomi ved Aalborg Universitet.
»Hvis der i omgivelserne er en fælles opfattelse af, hvad der er det rigtige at gøre, så bliver det i praksis meget svært ikke at gøre det. Man kommer lynhurtigt til at stå uden for det gode selskab, og det er det pres, som investorerne her udøver,« siger han.