Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

De aflyste julefrokoster vil gøre ondt på dansk økonomi

De nye coronarestriktioner vil ramme restauranter og cafeer økonomisk lige op til julen og dermed højsæsonen. Men for dansk økonomi som helhed er regeringens nye tiltag tålelige.

Corona rammer verden
Billeder som dette, hvor   Tivoli Hotel i København lagde hus til en stor julefrokost for 25 forskellige firmaer.
Kommer ikke tilat ske i år, og det kan komme til koste branchen rigtig dyrt. 
Foto: Arkiv

Regeringen skærper betydeligt grænsen for forsamlingsgrænsen i Danmark. Nu sænkes grænsen til 10 personer mod før 50.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen fredag aften.

De nye restriktioner gælder fra på mandag den 26. oktober og en måned frem, og de vil ramme dele af erhvervslivet hårdt.

De bliver sat ind, samtidig med at der skulle dækkes op til danskernes årlige æde- og drikkegilde. Det siger sig selv, at det kommer til at koste indtægter.

»Det vil betyde noget økonomisk for Danmark. Vi så med stramningerne i september, at det fik forbruget på restauranter og cafeer til at falde med 20 pct., og en stramning af restriktioner i den branche sker lige før den store julefrokostsæson,« konstaterer Danske Banks cheføkonom, Las Olsen.

Udover de skærpede forsamlingsregler har regeringen besluttet frem til nytår at forbyde salg af alkohol fra butikker og kiosker efter kl. 22. Desuden skal man bære mundbind på offentlige indendørs steder.

Regeringen vil også begrænse adgangen for arbejdstagere fra udlandet til danske arbejdspladser. og skærpe kontrollen ved grænserne. Desuden forlænges opfordringen til at arbejde hjemme.

Restauranterne havde allerede inden pressemødet mærket konsekvenserne.

»Julesæsonen betyder rigtig meget for vores medlemmer. Særligt når vi har haft så svær en sommer og et svært efterår var der behov for, at vi kunne beholde de ordrer, der lå i bogen. Men de bliver allerede nu aflyst fra en kant,« siger Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i hotellernes og restauranternes interesseopransatopm Horesta.

De nye skrappere restriktioner vil også ramme danskerne generelt, fordi vi i endnu højere grad bliver mindet om coronakrisen, og at den er alvorlig.

»Situationen er bekymrende og alvorlig. Men vi er ikke samme sted som 11. marts.« sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Alvoren vil påvirke danskerne.

»Generelt er det måske også med til at forstærke følelsen af krise blandt danskerne, og det kan gøre os mere tilbageholdende med forbruget. Forbrugertilliden er i forvejen lav - ikke til vores egen økonomi, men til landets økonomi,« siger Las Olsen.

Han sigter til, at den overordnede tillid blandt forbrugerne i oktober steg en smule - man gætter på, at det bl..a skyldtes de feriepenge, mange fik i hånden.

Men tilliden til dansk økonomi dykkede kraftigt.

Mette Frederiksen understregede, at regeringen har forsøgt at finde en balance, der ikke skader dansk økonomi mere end nødvendigt.

»Fra regeringens side prioriterer vi virksomhederne, arbejdspladserne, skolerne og daginstitutionerne. (...) Det samme gælder butikekrne,» sagde Mette Frederiksen. Hun understregede også at man ville strække os langt for at sikre adgangen til kulturlivet, fritidstilbud og foreningslivet.

»Til gengæld vi nødt til at skrue ned for det sociale,« sagde statsministeren.

Las Olsen fra Danske Bank peger på, at det fortsat er relativt milde restriktioner sammenlignet med både Danmark i marts, hvor restauranter og værtshuse, skoler og storcentre helt måtte lukke, og langt de fleste danskere blev sendt hejm og arbejde.

Det gjorde ondt på økonomien.

»Vækstmæssigt er det det dårligste halvår, dansk økonomi har haft, så ja, coronapandemien har virkelig ramt hårdt. Men vi er trods alt mindre hårdt ramt end næsten alle andre lande,« siger Las Olsen.

Nordea offentliggjorde for få dage siden tal for forbruget, målt på hvor meget kunderne har brugt deres betalingskort.

Det fremgik, at det danske forbrug efter et solidt fald i foråret faktisk er tilbage igen og nu liggger 20 pct. over niveauet for et år siden.

Bag det ligger dog et fortsat dyk for restauranter og hoteller og et dybt dyk for rejsebranchen.

Regeringen erklærer sig villig til at forlænge og lette adgangen til økonomisk støtte for virksomheder.

Men generelt er der ifølge Finans’ oplysninger en fornemmelse af lettelse i erhvervslivet. Mange virksomheder havde frygtet, at Danmark lukkede ned som i foråret, eller at man f.eks. skærpede reglerne for større forsamlinger. Konferencer, biografer og koncertsteder må gerne gennemføre arrangementer, hvis alle sidder ned og med ansigtet i samme retning.

»Det, man økonomisk skal frygte fremover, er, at de nuværende restriktioner ikke er tilstrækkelige, og at man er nødt til at gennemføre en stor nedluking i hele Europa lige som i foråret. Den røde tråd i det, vi ser i dag, er jo, at man virkelig prøver at undgå restriktioner, der rammer økonomien hårdt,« siger Las Olsen fra Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også