Erhverv

Rig på fugemasse: Familie tjente stort på salg af livsværk

Familien Vangsted ejede i 52 år den succesfulde virksomhed Lip. Nu fortæller et nyt regnskab, hvad familien tjente på salget af virksomheden.

Her ses Lips hovedkontor i Nørre Aaby på Fyn. Virksomheden blev solgt i slutningen af 2019. PR-foto

Gennem årtier har den danske virksomhed Lip været en særdeles indbringende forretning. Hvert år i en lang periode er det blevet til pæne tocifrede millionoverskud på produktion og salg af fliseklæb og fugemasse.

Derfor kunne det heller ikke være for småpenge, da ejerfamilien i slutningen af 2019 annoncerede, at den havde solgt Lip.

Køberen var den globale industrikoncern Bostik, der er en del af konglomeratet Arkema. Købsprisen blev holdt hemmelig.

Nu afslører et nyt regnskab dog, hvad Lips mangeårige ejerfamilie Vangsted tjente på salget af livsværket.

Overskuddet i familiens selskab Solid Holding 2019, der tidligere hed Lip Holding, tordnede således op fra 29 mio. kr. til 466 mio.

»Årets resultat anses for tilfredsstillende. I løbet af regnskabsåret har selskabet afhændet ejerandelen i A/S Lip Bygningsartikler og derved realiseret en betydelig avance, som er indtægtsført i året,« står der i det nye regnskab.

Det er de tre søskende Winnie, Helene og Brian Vangsted, der har indkasseret gevinsten fra salget af Lip. I deres fælles holdingselskab fremgår det, at de har delt et ekstraordinært udbytte på 621 mio. kr. mellem sig.

Nogle af pengene har de tre søskende allerede investeret i ejendomme, flexleasing af biler og møbler, fremgår det af cvr-registeret.

I 2018 udtalte Brian Vangsted, der stadig er direktør i Lip, at de tre søskende gerne ville drive og eje virksomheden i mange år endnu.

»Derfor bliver det ikke relevant at sælge vores virksomhed lige nu,« sagde han dengang.

Knap to år senere blev Lip alligevel solgt.

»For mange år siden besluttede vi faktisk, at vi nok ville være den sidste generation, der ejede Lip. Derfor var det kun et spørgsmål om tid, og vi har arbejdet på et salg i en længere periode,« sagde Brian Vangsted i forbindelse med salget.

Han har siden over for Fyens Stiftstidende fortalt, at han har fået den alvorlige Parkinsons-sygdom, og at det var den udløsende årsag til, at processen med et salg af familievirksomheden blev igangsat.

På trods af den store succes har Brian Vangsted og hans to søstre aldrig opsøgt medieinteresse eller forsøgt at tiltrække sig opmærksomhed. De arvede Lip fra deres afdøde far Arne Vangsted, som var med til at grundlægge virksomheden i 1967.

Den nye ejer, Arkema-konglomeratet, omsætter årligt for over 60 mia. kr. og beskæftiger 20.000 ansatte i 55 lande. Til sammenligning har Lip en årlig omsætning på lidt over 200 mio. kr. og ca. 50 ansatte.

En stor del af produktionen på Lips fabrik i Nørre Aaby er automatiseret med robotter.

BRANCHENYT
Læs også