Erhverv

De største selskaber tøver med at hurtig-teste medarbejderne

Her og nu ser en stribe af landets toneangivende selskaber ingen grund til at anvende metoden, der i løbet af et kvarter kan afgøre, om medarbejdere er smittede. Danish Crown er undtagelsen.

Artiklens øverste billede
Carlsberg har i lighed med en stribe andre store selskaber herhjemme ingen aktuelle planer om at benytte sig af hurtigtests for covid-19. Foto: Nigel Roddis/Reuters

Selv om Falck, Bioporto og flere andre aktører snart kan tilbyde det private erhvervsliv hurtigtests for covid-19, skal de ikke forvente at blive bestormet af henvendelser fra landets største virksomheder.

I hvert fald ikke i første omgang.

Ganske vist vil en stribe af de toneangivende selskaber herhjemme løbende overveje muligheden for at værne sig mod smittespredning, men her og nu ser de ingen grund til at indføre hurtigtests af deres medarbejdere oven i alskens andre restriktioner og forholdsregler.

Det fremgår af en rundspørge til seks af C25-selskaberne samt et par af de unoterede industrikoncerner.

Hverken Novo Nordisk, Carlsberg, DSV, Demant, Jyske Bank, Arla eller Ørsted ser således et aktuelt behov for at benytte sig af hurtigtests, der i løbet af 15-20 minutter kan afgøre, om medarbejdere eller samarbejdspartnere er smittede.

»I modsætning til tidligere på året er det jo ret hurtigt at få taget en offentlig test og få et svar, selv om der har været lidt ventetid nogle steder. Derudover er det næsten lykkedes os at holde sygdommen helt uden for døren. Derfor oplever vi det ikke som væsentligt her og nu at kunne tilbyde de tests selv,« siger Henrik Fleron, HR-direktør for DSV Danmark.

I lighed med andre respondenter har transportkoncernen benyttet sig af antistoftests, der kan afgøre, om de ansatte på et tidspunkt har været smittet med coronavirussen uden at blive syge af det. Det er foregået på frivillig basis og har mest af alt været for medarbejdernes skyld.

Hurtigtests for covid-19 kan hjælpe selskaberne med at afskærme direkte smittede personer fra den øvrige stab, men også Carlsberg er mådeholden over for at tage metoden i brug, så længe pandemien og beredskabet befinder sig på det nuværende niveau.

»Vi vil ikke afvise, at vi for ikke at belaste det offentlige system vil indføre det. Men lige nu bruger vi det offentlige system til tests,« skriver Carlsbergs kommunikationschef, Kasper Elbjørn, mens Novo Nordisk heller ikke har nogen »umiddelbare planer« om at benytte sig af hurtigtests.

Vi har desværre oplevet, hvor hurtigt det kan gå, hvis smitten får lov til at sprede sig.

Per Laursen, produktionsdirektør i Danish Crown

Dermed ser Danish Crown foreløbig ud til at være en undtagelse i toppen af erhvervslivet.

Slagterikoncernen meddelte i weekenden, at 10 pct. af medarbejderne på produktionsanlæggene fremover skal hurtigtestes fra uge til uge for at forhindre virusudbrud i stil med dem, der tidligere har tvunget Danish Crown til at lukke hele slagterier ned.

På få dage er det lykkedes koncernen at finde 29 smittede blandt 500 testede.

»Vi har desværre oplevet, hvor hurtigt det kan gå, hvis smitten får lov til at sprede sig. Derfor har vi gennem flere måneder arbejdet målrettet på at få en teststrategi og et testprogram på plads,« siger Per Laursen, produktionsdirektør i Danish Crown.

Andre selskaber stiller imidlertid spørgsmål ved, hvor valide de eksisterende hurtigtests er. Derfor vækker det opsigt, at diagnosefirmaet Bioporto med base i Hellerup nu har udviklet en test i samarbejde med Syddansk Universitet og gør sig klar til at teste den på 500 patienter i Danmark og USA inden den forventede lancering i slutningen af året.

»Indtil videre ser det godt ud. Ellers skal vi meddele det til markedet. For vi er jo et børsnoteret selskab,« forklarer Bioportos adm. direktør, Peter Mørch Eriksen.

Han anslår, at det kommer til at koste kunderne 10-15 dollars pr. hurtigtest.

Metoden minder til forveksling om graviditetstests - i dette tilfælde skal brugerne bare rømme sig med målepinden i munden, lægge den i en væske og vente på, om der dukker én eller to streger frem. Sker det sidste, skyldes det proteinet Sars CoV-2 i kroppen, der ifølge direktøren er en sikker indikator for covid-19.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.