Erhverv

AGF-ikons oliekollaps: Konkursadvokat mangler beviser på urent trav

En gruppe vrede investorer føler sig snydt af det konkursramte olieselskab Titus, hvor AGF-ikonet Lars Windfeld var hovedaktionær. Kurator har hidtil ikke fundet noget kritisabelt.

Lars Windfeld var i mange år målmand for AGF. Her ses han efter en kamp i 1995, hvor han scorede på udspark mod OB. Foto: Viggo Landau

AGF-ikonet Lars Windfeld har efterladt over 100 frustrerede private investorer bag sig i olieselskabet Titus, hvis administrations- og formidlingsselskab tidligere på året gik konkurs. Et selskab, hvor Windfeld er hovedaktionær.

Men trods de vrede investorers påstande om urent trav i Titus, er det endnu ikke lykkedes kurator Søren Christensen Volder fra Bech-Bruun at finde noget kritisabelt.

»Jeg er blevet bestormet af investorer, som har tabt penge på deres investering i Titus. Investorerne har forelagt mig meget, men de har ikke kunnet dokumentere over for mig, at de er blevet solgt noget på et forkert eller falsk grundlag,« siger han.

Titus Energy Group
Lars Windfeld er eneejer og direktør i Titus Energy Group, der har fungeret som største aktionær for nedenstående Titus-selskaber:
  • Titus Olie & Gas (under konkurs)
  • Titus Formuepleje
  • Titus Partner

I sin seneste redegørelse i konkursboet efter Titus Olie og Gas fremgår det, at kuratoren endnu ikke har fundet forhold, der giver anledning til hverken at indstille til konkurskarantæne eller politimæssig efterforskning.

»Er nogen blevet garanteret noget, og det er sket i strid med reglerne, skal det naturligvis have en konsekvens. Det er bare ikke lykkedes mig at finde grundlag for det endnu,« siger Søren Christensen Volder.

De utilfredse investorer har samlet sig i ”Foreningen af kritiske Titus-investorer”. Formålet er at få klarlagt, om deres investering er forvaltet godt nok, og om de er blevet gjort nok opmærksom på risikoen ved deres investering i olie- og naturgasfelter i USA.

Blandt investorerne er der mistillid til de ting, der er foregået i Titus. Derfor har investorerne og deres forening hyret advokater til at lave en undersøgelse.

Sådan fungerer investeringerne
  • Investorer skyder sammen med Titus Formuepleje et beløb på typisk mellem 2 og 4 mio. kr. i et kapitalselskab
  • Det kan ske både gennem frie midler, pensionsmidler eller selskabsmidler
  • Derefter laves et amerikansk datterselskab, der investerer i en såkaldt working interest-andel
  • En working interest er et investeringsprodukt, der giver ejeren ret til en nettoandel af den indtjening, som indvinding af olie og naturgas i et afgrænset område i USA giver

Resultatet af undersøgelsen forventes at foreligge engang i november. Undersøgelserne kan blive relevante for kurator Søren Christensen Volder.

»Hvis det viser sig, at der er sket noget kritisabelt, er det interessant for mig som kurator. Giver undersøgelserne anledning til at rejse et ansvar, ser jeg bestemt nærmere på det,« siger han.

Tilbage i maj, da Titus Olie og Gas gik konkurs, beklagede Lars Windfeld over for de mange berørte investorer. Han købte dog ikke kritikken om, at Titus har oplyst for lidt om risikoen i olieprojekterne, og at de utilfredse investorer måske vil have ledelsen eller andre draget til ansvar for dette.

»De fleste investorer ved godt, at når der er udsigt til et højt afkast, er der også en vis risiko forbundet med det. Hvis vi har haft projekter med lav risiko, er det i forhold til den risiko, som normalt er ved investeringer i olie og naturgas og selvfølgelig ikke for investeringer generelt,« sagde han.

Men har Titus været gode nok til at beskrive det i jeres prospekter?

»Vi har været åbne om vores forretningsmodel og haft rådgivere inde omkring det hele. Samtidig har vi haft over 200 investorer med til Texas for at møde vores operatører, som har fortalt om deres forretningsmodeller og investeringer i olie- og naturgasindustrien. Derfor mener vi heller ikke, at vores materiale eller information har været misvisende. Om ledelsen så kan drages til ansvar for, at vi er ramt af coronakrisen, tvivler jeg på.«

Der er blandt investorer mistillid til, at alt er foregået, som det skal i Titus. Hvad siger du til den bekymring?

»Vi har haft anerkendte statsautoriserede revisorer og advokater til at kigge vores ting igennem. Hvis der var foregået ting, som ikke tålte dagens lys, tror jeg nok, at de havde råbt op,« lød det fra Lars Windfeld.

BRANCHENYT
Læs også