Erhverv

Landbrugets formand er ramt af corona - det samme er minkene på hans gård formentlig

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er testet positiv for corona, og de 13.000 mink på hans gård er efter alt at dømme også smittet. Martin Merrild advarer om, at erhvervet er ved at blive skubbet ud over afgrunden.

Artiklens øverste billede
Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er testet positiv for corona. Alt tyder på, at minkene på Martin Merrilds gård nær Struer også er smittede. Foto: Mathias Svold.

Coronavirussen spreder sig som en løbeild på minkfarme i Vestjylland.

Det ser nu ud til, at smitten også har ramt den farm, som Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, driver nær Struer.

»Jeg er selv testet positiv, og i fredags fik vi at vide, at en af de mink, vi har indsendt til at kontrol, også er testet positiv,« fortæller Martin Merrild.

Han har hele weekenden gået og ventet på, at Fødevarestyrelsen kommer ud og tager flere blodprøver af minkene.

»Men jeg er sådan set ikke i tvivl om, at dyrene er smittede, for vi kan se, at de er syge. Jeg er forundret over, at myndighederne ikke allerede har været herude, men man arbejder tilsyneladende ikke i weekenden, selvom situationen for erhvervet er ekstremt alvorlig,« siger Martin Merrild.

Han driver en gård med 13.000 mink nær Struer.

Martin Merrild er alt andet end imponeret af den måde, regeringen og myndighederne har håndteret bølgen af coronaudbrud på de danske minkfarme. Efter flere måneder med udbrud på minkfarme i Nordjylland indførte regeringen 1. oktober en strategi, som indebærer, at alle dyr på smittede farme skal aflives. Det samme skal dyr på farme i en radius af 7,8 kilometer fra disse udbrud.

Danmark er verdens største producent af minkskind, men en stor del af produktionen er koncentreret i enkelte lokalområder i Nord- og Vestjylland. Derfor trækker hver smittet farm i disse områder typisk et stort antal ikke-smittede farme med sig faldet.

Erhvervet skønner, at op mod 7 mio. mink lige nu er placeret i aflivningszonerne. Dermed skal halvdelen af alle minkfarme i Danmark tømmes for dyr, og situationen udvikler sig stadig dagligt med udbrud på nye minkfarme.

»I mine mange år i erhvervets tjeneste har jeg aldrig oplevet noget så vanvittigt. Regeringen handler fuldstændig hovedløst og er totalt argumentresistent. Man hævder, at man gerne vil bevare pelsindustrien i Danmark, men samtidig fortsætter man bevidstløst med en nedslagningsstrategi, som er ved at skubbe hele erhvervet ud over afgrunden,« mener Martin Merrild.

Størstedelen af de mink, der aflives og destrueres, er raske. Enten fordi de aldrig har været syge, eller fordi de når at blive raske, inden Fødevarestyrelsens aflivningshold når frem til farmene.

Forklaringen er, at sygdommen spreder sig hurtigere, end Fødevarestyrelsen arbejder. Den 19. oktober var der 100 smittede farme, hvor dyrene ikke var aflivede. I fredags var dette tal vokset til 146. Denne udvikling skal ses i lyset af, at eksperterne i Dansk Veterinær Konsortium har understreget, at aflivningen kun begrænser smittespredningen, hvis den foretages hurtigt - dvs. inden sygdommen for alvor spreder sig i besætningen, hvilket sker på få dage. Minkene er raske igen to-tre uger efter, at sygdommen opdages i besætningen.

Fødevareminister Mogens Jensen fastholdt på et samråd i torsdags, at regeringens aflivningsstrategi er nødvendig.

»Det er påvist, at mink med covid-19 kan smitte mennesker, og det udgør en trussel for folkesundheden, vurderer Statens Serum Institut. Virus kan mutere i minkene og derfra sprede sig til mennesker og potentielt svække virkningen af kommende vacciner,« lød det fra Mogens Jensen på samrådet.

Flere ordførere fremførte, at andre eksperter har forklaret, at coronavirus over hele kloden muterer i utallige varianter, og at de danske minkfarme i den sammenhæng udgør en ubetydelig risiko. Ministeren betegnede det imidlertid et forslag om at indstille aflivningerne som »dybt, dybt uansvarligt«.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.