Erhverv

Biden-sejr kan give massivt løft til danske virksomheders grønne milliardeksport

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, vil investere 2.000 mia. dollars i en grøn omstilling af USA. Det vil firdoble det amerikanske marked og åbne nye store muligheder for danske virksomheder, der eksporterer grøn teknologi.

Artiklens øverste billede
Den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, kalder klimaforandringer den største trussel for USA og verden og vil tackle den med massive investeringer i grøn infrastruktur ssom vindmøller. Foto: Jim Watson

Hvis det lykkes Joe Biden at fravriste Donald Trump præsidentembedet i USA og sikre sig et flertal i Senatet, kan den danske cleantech-industri med bl.a. Vestas og Ørsted i front stå overfor et kolossalt boost.

Demokraternes præsidentkandidat har præsenteret en klimaplan til 2.000 mia. dollars over fire år, der vil give en massiv acceleration af den grønne omstilling i USA til gavn for dansk klimaeksport.

Planen indebærer bl.a., at produktionen af strøm skal være fossilfri i 2035, mens USA skal ophøre med at udlede CO2 i 2050. Ifølge den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs vil Bidens plan kræve en seksdobling af USA’s produktion af vind- og solenergi over de kommende femten år, hvilket bl.a. vil kræve opstilling af 60.000 nye vindmøller over bare en håndfuld år.

Mads Kirkegaard, adm. direktør i Polytech, der er en stor underleverandør til vindindustrien, ser positivt på Bidens plan, som han på mange måder anser for at være »rigtig fin«. Det store spørgsmål er, om Biden vil kunne få den gennemført.

»Kan han det, vil der være tale om noget af en kovending i USA,« siger Mads Kirkegaard.

Når det handler om havvindmølleparker håber mange, at der kommer en præsident, som kan se værdien af industrien og som kan se idéen i, at man får havvind ind som en del af energimikset.

Louis Funder, chef for Danske Industris USA-kontor

Goldman Sachs skriver i en rapport om potentialet for vindmølleproducenter, at Bidens plan vil kræve installationer af vindmøller med en effekt på 25.000 megawatt - nok til at forsyne omkring 25 mio. husstande med strøm - om året.

Det svarer til, at USA i 2023 vil skulle opsætte næsten fire gange så mange vindmøller, som der regnes med i dag, påpeger vindindustriens internationale brancheorganisation Global Wind Energy Council (GWEC).

Dermed skal der installeres lige så meget vindkapacitet i USA, som Kina opsatte i 2019.

Også Kamstrup, der sælger digitale vandmålere til vandforsyninger, ser store muligheder i USA.

»Vi har planlagt at tage foden af bremsen og forberede os på kraftig vækst i USA,« siger Mads Sckerl, senior vice president i Kamstrup.

Ifølge ham er USA verdens største marked for netop den slags måleudstyr, som Kamstrup producerer, og han vurderer, at en sejr til Joe Biden vil kunne sætte skub i markedet, som lige nu vokser omtrent 13 pct. årligt. Kamstrup vokser 30 pct. årligt i USA og forventer noget lignende over de næste år.

På den korte bane er det dog også afgørende for Kamstrups succes, at amerikanerne får økonomien tilbage på skinnerne igen, påpeger Mads Sckerl.

Også Louis Funder, chef for erhvervsorganisationen DI’s USA-kontor, kalder det »super positivt«, at Joe Biden har lanceret sin grønne plan.

Præsidentkandidaten kalder klimaforandringer den »største udfordring« for USA og resten af verden.

»Der er langt fra idéer og ambitioner til, at der rent faktisk sker noget. Han (Joe Biden, red.) har ikke mindst behov for et markant flertal i Senatet for at kunne føre sine planer ud i livet. Det sagt sender Joe Biden et meget klart signal om at sætte gang i den langsigtede omstilling i USA, og det er vigtigt,« siger Louis Funder.

Vestas sad sidste år på en tredjedel af det amerikanske vindmarked, mens Siemens Gamesa sad på 16 pct. af markedet ifølge data fra den amerikanske vindindustris brancheorganisation, AWEA.

Siemens Gamesa er godt nok tysk-spansk, men har masser af danske rødder med flere fabrikker og omkring 5.500 medarbejdere i Danmark samt et hav af underleverandører i specielt Jylland.

Derfor vil den danske vindindustri også kunne få massiv medvind, hvis USA øger ambitionerne. For selvom det kinesiske marked i dag er det suverænt største, er det noget nær lukket land for vestlige producenter.

Helt anderledes er det i USA, der trods præsident Donald Trumps hyppige kritik af vindkraft fortsat er Vestas’ vigtigste marked og tegnede sig for en fjerdedel af aktiviteterne i 2019.

Ørsted, der er verdens største udvikler og ejer af havvindmølleparker, har også meget på spil i USA.

I USA er udbygningen af vedvarende energi i høj grad drevet af delstaterne, og flere kyststater som New York og Californien er »ekstremt progressive«, forklarer Louis Funder fra DI’s USA-kontor.

Hvis USA ikke kommer op i gear, bliver landet sejlet helt agterud, hvis det ikke allerede er det.

Mads Kirkegaard, adm. direktør i Polytech

Men Ørsted er helt uvant løbet ind i større forsinkelser på sine projekter, hvilket ikke mindst skyldes de føderale myndigheder i USA.

»Delstaterne kan være nok så ambitiøse, men hvis det føderale niveau sylter nogle godkendelser, så bliver det hele sat i stå. Det er det, der er tilfældet lige nu,« siger Louis Funder om udviklingen på havvindmarkedet.

»Når det handler om havvindmølleparker, håber mange, at der kommer en præsident, som kan se værdien af industrien, og som kan se idéen i, at man får havvind ind som en del af energimikset.«

Også Feng Zhao, der er strategidirektør hos GWEC, skriver i en e-mail, at en Biden-sejr unægteligt vil være godt for vindindustrien. Men det er behæftet med usikkerhed, præcis hvordan det vil udmønte sig, hvis demokraternes kandidat vipper Donald Trump af pinden.

»Det, vindindustrien virkelig har brug for, er, at politikerne forpligter sig langsigtet og skaber sigtbarhed. Og at det understøttes fra myndighedernes side, så nogle af de barrierer, der eksisterer i dag, ryddes af vejen,« skriver Feng Zhao.

Han peger på, at andre store industrilande, som ikke tidligere har været grønne frontløbere, allerede har vedtaget langsigtede mål om at stoppe deres CO2-udledninger.

Eksempelvis har både Japan og Sydkorea for nylig vedtaget nulemissions-mål for 2050, mens Kina vil udfase fossile brændsler senest i 2060.

»Kina er i mange år blevet udskammet for at svine kloden til, men landet har i den grad taget klimaforandringer, forurening og grøn omstilling til sig i modsætning til USA. Hvis USA ikke kommer op i gear, bliver landet sejlet helt agterud, hvis det ikke allerede er det,« siger Mads Kirkegaard, adm. direktør for Polytech.

Vestas, Ørsted og Siemens Gamesa ønsker ikke at kommentere Joe Bidens plan.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.