Erhverv

I øjeblikket kan det være svært at finde drømmeboligen

Udbuddet af boliger har ikke været lavere siden sommeren 2006.

Udbuddet af boliger har ikke været lavere siden sommeren 2006. Foto: Jens Dresling

Trods coronaens indvirkning har danskernes lyst til at investere i mursten været tårnhøj i 2020. Faktisk har den været så høj, at det nu kan være svært for køberne at finde lige præcis den bolig, de drømmer om.

Udbuddet af huse og lejligheder er faldet så markant, at der er 17 pct. færre huse til salg, 20 pct. færre ejerlejligheder og 36 pct. færre sommerhuse til salg set i forhold til for et år siden, viser tal fra Boligsiden.

Udbuddet er således det laveste siden sommeren 2006.

»Det lave udbud skyldes, at der er flere købere end sælgere i markedet. Samlet set er der sat lidt færre boliger til salg i 2020 end i samme periode i de foregående år, og kombineret med en meget stor interesse for at købe bolig, har det presset udbuddet ned. Det gør det lettere for sælger at komme af med boligen, men sværere for køberne at finde deres nye hjem,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit, i en pressemeddelelse.

Selvom udbuddet er smalt, og boligerne i mange tilfælde bliver revet væk, inden man som køber kan nå at blinke, opfordrer Lise Nytoft Bergmann alligevel til, at man slår koldt vand i blodet. Man skulle nødig komme til at foretage sig noget, man senere kommer til at fortryde, for det kan blive dyrt.

»Det kan være stressende at være på boligjagt i et marked, hvor der ikke er ret meget til salg, og hvor de attraktive boliger bliver solgt, inden de bliver annonceret til salg på nettet. Men det er dyrt at handle bolig, og derfor er det vigtigt, at man ikke lader sig presse til at tage forhastede beslutninger,« siger boligøkonomen fra Nordea Kredit.

Selvom det for mulige huskøbere kan være træls med et svagt udbud, er der også gode sider. Den danske økonomi kan nemlig få gavn af et stærkt boligmarked.

»Når der er tryghed om friværdien, så stiger danskernes forbrugslyst også, og når butikkerne, restauranterne og virksomhederne tjener penge, kan flere beholde deres job. Boligmarkedet kan således være med til af afbøde de negative virkninger på samfundsøkonomien, som coronakrisen medfører,« siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også