Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Waturu fortiede oplysninger om patent inden børsnotering

Allerede inden Waturu gik på børsen, vurderede den europæiske patentmyndighed, EPO, at teknologien bag Waturus vandvarmer ikke kunne patenteres, fordi den ikke er ny.

Holder Waturu vand?
I 2017 fortalte Tor Reedtz det vejlensiske lokalmedie Mikropol om Waturu. I artiklen hed det, at han var den tekniske drivkraft bag firmaets vandvarmer. Tor Reedtz er bankuddannet. Foto : Mikropol.dk

Det børsnoterede greentechselskab Waturu får igen kritik for at have forholdt investorerne central viden om selskabets hovedprodukt i forbindelse med virksomhedens børsnotering i maj 2019.

Det viser sig nemlig nu, at Den Europæiske Patentmyndighed allerede i juli 2018 vurderede, at teknologien i Waturus hovedprodukt, en tankløs vandvarmer, ikke kunne patenteres, fordi den ikke er ny.

Efterfølgende har Waturu tilsyneladende opgivet patentet, men intet af dette har virksomheden fortalt investorerne.

Direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak er overrasket over, at investorerne ikke har fået disse oplysninger. Mikael Bak påpeger, at børsnoterede virksomheder er forpligtede til at give et retvisende og fyldestgørende billede af selskabets situation, så aktionærerne kan vurdere risikoen ved investeringen.

»Det gælder også for Waturu, og noget tyder på, at selskabet på en række punkter ikke har levet op til disse forpligtelser,« siger han.

De seneste dage har Finans beskrevet, hvordan familien Reedtz fra Vejle med Toke Reedtz enæggede tvillingebror, Tor Reedtz, i spidsen forgæves har forsøgt at lancere en tankløs vandvarmer siden 2010.

Undervejs har den efterladt sig både konkurser og retssager, men dette fik investorerne intet at vide om, da Waturu med Toke Reedtz som direktør blev noteret på First North.

Waturu
 • I 2019 blev Vejle-selskabet Waturu børsnoteret for at skaffe kapital til at lancere en ny vandvarmer.
 • Bag firmaet står familien Reedtz, der siden 2010 forgæves har forsøgt at bringe lignende vandvarmere på markedet.
 • Bestræbelserne er udfoldet gennem en række forskellige selskaber: Først gennem Planet Refueler. Dette selskab blev senere omdøbt til Oneheat, og senere forsøgte familien sig igennem Zapheat.
 • Zapheat blev tvangsopløst, mens en række selskaber i Oneheat-gruppen gik konkurs. To medlemmer af Reedtz-familien blev ligeledes erklæret personligt konkurs.
 • Pengene fra børsnoteringen af Waturu skulle bl.a. bruges til at indlede en produktion af vandvarmeren, men den er endnu ikke klar til at blive sendt på markedet.
 • Toke Reedtz har tidligere forklaret, at fortiden var irrelevant, og at Waturus vandvarmer byggede på en helt anden teknologi, som selskabet i salgsmaterialet til investorerne inden børsnoteringen i maj 2019 kaldte »unik« og »overlegen«.

  Investorerne fik også at vide, at selskabet havde indgivet en række patentansøgninger og havde en stærk position i forhold til at kunne beskytte sine produkter.

  Men da havde EPO altså allerede vurderet, at teknologien ikke kunne patenteres.

  Organisationen henviste til tre tidligere patentansøgninger fra Japan, Australien og Danmark.

  Sidstnævnte var tilmed indleveret flere år tidligere af et af de selskaber, Oneheat, som Reedtz-familien selv stod bag. Det var gået konkurs, hvorefter aktiverne blev købt ud af konkursboet af andre, men Tor Reedtz var angivet som opfinder på Oneheat-ansøgningen.

  På Waturu-ansøgningen er Toke Reedtz oplyst som opfinder.

  Ifølge Mikkel Roed Trier, der er europæisk patentagent i AWA Danmark og formand for de danske patentagenters brancheorganisation, ADIPA, kan EPO’s vurderinger ofte betragtes som et forhandlingsoplæg, og mange vælger således at fortsætte en patentproces på trods af en kritisk vurdering.

  Det synes bare ikke at være sket i Waturus tilfælde.

  I givet fald skulle Waturu have taget sin ansøgning videre til de lande, hvor selskabet ønskede at få et patent, inden fristen udløb i sommeren 2019.

  FN’s patentorganisation, WIPO, modtager patentdata fra medlemslandene, og WIPO oplyser til Finans, at organisationen ikke har kendskab til, at Waturu er gået videre med ansøgningen.

  Organisationen kan ikke udelukke det fuldstændigt, bl.a. fordi der kan være forsinkelser i medlemslandenes indberetninger, men sandsynligheden falder, jo længere tid der går.

  Waturus direktør, Toke Reedtz, vil ikke bekræfte, at selskabet har opgivet patentet. I et skriftligt svar oplyser han blot:

  »Det er ikke unormalt, at nogle ansøgninger eller patenter viser sig ikke at være relevante eller brugbare, hvorfor de ikke videreføres, da det er en omkostningstung proces.«

  Han vil ikke svare på opfølgende spørgsmål.

  Siden børsnoteringen har Waturu udsendt tre selskabsmeddelelser om patenter, som selskabet har fået på bl.a. et apparat, der kan rense luften for covid-19, men intet er meldt ud om patentansøgningen på virksomhedens hovedprodukt.

  BRANCHENYT
  Læs også