Erhverv

Waturu fortiede oplysninger om patent inden børsnotering

Allerede inden Waturu gik på børsen, vurderede den europæiske patentmyndighed, EPO, at teknologien bag Waturus vandvarmer ikke kunne patenteres, fordi den ikke er ny.

Artiklens øverste billede
I 2017 fortalte Tor Reedtz det vejlensiske lokalmedie Mikropol om Waturu. I artiklen hed det, at han var den tekniske drivkraft bag firmaets vandvarmer. Tor Reedtz er bankuddannet. Foto : Mikropol.dk

Det børsnoterede greentechselskab Waturu får igen kritik for at have forholdt investorerne central viden om selskabets hovedprodukt i forbindelse med virksomhedens børsnotering i maj 2019.

Det viser sig nemlig nu, at Den Europæiske Patentmyndighed allerede i juli 2018 vurderede, at teknologien i Waturus hovedprodukt, en tankløs vandvarmer, ikke kunne patenteres, fordi den ikke er ny.

Efterfølgende har Waturu tilsyneladende opgivet patentet, men intet af dette har virksomheden fortalt investorerne.

Direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak er overrasket over, at investorerne ikke har fået disse oplysninger. Mikael Bak påpeger, at børsnoterede virksomheder er forpligtede til at give et retvisende og fyldestgørende billede af selskabets situation, så aktionærerne kan vurdere risikoen ved investeringen.

»Det gælder også for Waturu, og noget tyder på, at selskabet på en række punkter ikke har levet op til disse forpligtelser,« siger han.

De seneste dage har Finans beskrevet, hvordan familien Reedtz fra Vejle med Toke Reedtz enæggede tvillingebror, Tor Reedtz, i spidsen forgæves har forsøgt at lancere en tankløs vandvarmer siden 2010.

Undervejs har den efterladt sig både konkurser og retssager, men dette fik investorerne intet at vide om, da Waturu med Toke Reedtz som direktør blev noteret på First North.

Toke Reedtz har tidligere forklaret, at fortiden var irrelevant, og at Waturus vandvarmer byggede på en helt anden teknologi, som selskabet i salgsmaterialet til investorerne inden børsnoteringen i maj 2019 kaldte »unik« og »overlegen«.

Investorerne fik også at vide, at selskabet havde indgivet en række patentansøgninger og havde en stærk position i forhold til at kunne beskytte sine produkter.

Men da havde EPO altså allerede vurderet, at teknologien ikke kunne patenteres.

I WIPOs patentdatabase kan man finde Waturus patentansøgning. Ansøgningen angiver Waturus direktør, Toke Reedtz, som opfinder.

Organisationen henviste til tre tidligere patentansøgninger fra Japan, Australien og Danmark.

Sidstnævnte var tilmed indleveret flere år tidligere af et af de selskaber, Oneheat, som Reedtz-familien selv stod bag. Det var gået konkurs, hvorefter aktiverne blev købt ud af konkursboet af andre, men Tor Reedtz var angivet som opfinder på Oneheat-ansøgningen.

På Waturu-ansøgningen er Toke Reedtz oplyst som opfinder.

Ifølge Mikkel Roed Trier, der er europæisk patentagent i AWA Danmark og formand for de danske patentagenters brancheorganisation, ADIPA, kan EPO’s vurderinger ofte betragtes som et forhandlingsoplæg, og mange vælger således at fortsætte en patentproces på trods af en kritisk vurdering.

Det synes bare ikke at være sket i Waturus tilfælde.

I givet fald skulle Waturu have taget sin ansøgning videre til de lande, hvor selskabet ønskede at få et patent, inden fristen udløb i sommeren 2019.

FN’s patentorganisation, WIPO, modtager patentdata fra medlemslandene, og WIPO oplyser til Finans, at organisationen ikke har kendskab til, at Waturu er gået videre med ansøgningen.

Organisationen kan ikke udelukke det fuldstændigt, bl.a. fordi der kan være forsinkelser i medlemslandenes indberetninger, men sandsynligheden falder, jo længere tid der går.

Waturus direktør, Toke Reedtz, vil ikke bekræfte, at selskabet har opgivet patentet. I et skriftligt svar oplyser han blot:

»Det er ikke unormalt, at nogle ansøgninger eller patenter viser sig ikke at være relevante eller brugbare, hvorfor de ikke videreføres, da det er en omkostningstung proces.«

Han vil ikke svare på opfølgende spørgsmål.

Siden børsnoteringen har Waturu udsendt tre selskabsmeddelelser om patenter, som selskabet har fået på bl.a. et apparat, der kan rense luften for covid-19, men intet er meldt ud om patentansøgningen på virksomhedens hovedprodukt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.