Erhverv

Milliardformuen bugner: Verdens rigeste sælger ud af sine aktier

Amazon-aktien havde onsdag sin bedste dag i måneder. Det gavnede stifteren Jeff Bezos, der samtidig i denne uge har solgt Amazon-aktier for et stort milliardbeløb.

Jeff Bezos er verdens klart rigeste person. Foto: Bloomberg/Andrew Harrer

Mens præsidentvalget i USA stod i tomgang, lagde verdens rigeste person milliarder til formuen. Mange milliarder.

Konkret blev formuen knap 70 mia. kr. større hos verdens rigeste, Amazon-stifter Jeff Bezos, ifølge den daglige opgørelse over klodens rigeste fra Bloomberg.

Meget af formuestigningen hos Jeff Bezos skal tilskrives Amazon-aktien, der onsdag steg 6,3 pct. Det er den bedste dag for aktien siden den 20. juli.

Bezos har samtidig i denne uge realiseret meget af gevinsten på sine Amazon-aktier. Ifølge CNBC har han i denne uge solgt Amazon-aktier for et beløb på mere end 3 mia. dollars, svarende til omkring 19 mia. kr.

Dermed har Bezos solgt aktier for 10,2 mia. dollars i år ifølge CNBC. Han har dog stadig mange Amazon-aktier tilbage, som vurderes at have en samlet værdi af næsten 170 mia. dollars.

Jeff Bezos' formue vurderes at være på 191 mia. dollars. Tidligere på året steg hans formue med 86 mia. kr. på ét døgn, hvilket var rekord.

I de otte år, Bloomberg har monitoreret milliardærernes formuer, var det aldrig sket før, at en person havde øget sin formue så betragteligt på kun 24 timer.

Historien om Jeff Bezos begyndte for alvor i 1994, da han kvittede sit velbetalte job i finanssektoren og grundlagde Amazon som en online-boghandel. På det tidspunkt vidste de færreste, hvad internettet var.

Siden er Amazon vokset fra at sælge bøger og cd'er online til at blive et helt imperium, der kan forsyne kunderne med alt, hvad hjertet begærer.

Nu er Amazon tilmed gået ind i Sverige, og inden længe forventes selskabet at indtage Danmark.

Hvad de færreste ved er, at verdens rigeste person faktisk har danske forfædre.

Jeff Bezos blev født i byen Albuquerque i den amerikanske stat New Mexico, hvor han blev døbt Jeff Preston Jorgensen. Hans forældre var blot teenagere, da de fik ham. Faren, Ted Jorgensen, var cirkusartist og mestrede den ethjulede cykel.

Men forældrenes ægteskab varede kun kort. De blev skilt, og moderen, Jacklyn Gise, blev gift med Miguel Bezos, der kort efter adopterede barnet.

Da en journalist i 2012 opsøgte Jeff Bezos' biologiske far, fik begge sig en overraskelse. Ted Jorgensen anede nemlig ikke, hvad journalisten talte om. Han var slet ikke klar over, at hans søn - Jeff Preston Jorgensen - var Amazon.com-stifteren og mangemilliardæren Jeff Bezos.

Og ja, Jorgensen er en udvikling af det danske efternavn Jørgensen. Ted Jorgensens bedsteforældre var immigranter fra Danmark - bedstefaren var en af de sidste overlevende fra den spansk-amerikanske krig i 1898. Ted Jorgensen døde i 2015.

BRANCHENYT
Læs også