Erhverv

Analytiker: Bert Nordberg har nok at se til i Vestas

Et stort opkøb og en kamp for at holde Vestas forrest i vindindustrien skal nok holde Bert Nordberg beskæftiget, lyder det fra en analytiker.

Bert Nordberg har siddet som bestyrelsesformand i Vestas siden 2012. Foto: Tobias Nicolai

Bert Nordberg fratræder sin stilling som bestyrelsesformand i telegiganten TDC for at vie sin tid og fokus på sit hverv som bestyrelsesformand for Vestas, lyder det fra TDC i en pressemeddelelse. Selskavet har accelereret sin strategi for yderligere at styrke selskabets globale position.

Og acellereret, det er netop hvad vindmøllegiganten har gjort, mens Bert Nordberg har været bestyrelsesformand. Den post fik han i 2012, da det så rigtig sort ud for Vestas.

»Han er kommet med de store planer, og har gjort, at Vestas er gået fra at være et selskab på vej i døden til et selskab, der er førehesten i vindindustrien,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Under Bert Nordbergs tid i Vestas er aktien gået fra kurs på 55,6 kr. pr. aktie, til i dag at blive handlet til en kurs omkring 1140 kr. pr. aktie. Det svarer til en stigning på 1950 pct.

Samtidig sad han på posten, da partnerskabet mellem Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Industries (MH) blev forhandlet på plads i dyb hemmelighed i 2013, hvor Vestas var tæt på at knække sammen finansielt, og ingen ville lege med den danske vindproducent.

For en uge siden købte Vestas den halvdel tilbage, som de solgte i 2013 af den dansk-japanske joint venture MHI Vestas Offshore Wind. Den danske vindmøllegigant måtte i den handel slippe 5 mia. kr.

»Arbejdet er slet ikke slut i Vestas. Som bestyrelsesformand får han endnu mere at se til nu, fordi Vestas for nyligt har købt MHI Vestas Offshore. Om der er en direkte sammenhæng, tror jeg ikke, men der er ingen tvivl om, at arbejdet med at holde Vestas forrest i vindindustrien er noget, som kræver tid og en stor indsats,« siger Jacob Pedersen

Spørgsmålet er så nu, om arbejdet i Vestas nødvendigvis bør udelukke arbejdet i TDC.

»Vi ser, at rigtig mange af de mennesker der sidder i bestyrelsestopposter i et selskab, kan være med i andre selskaber. Der er en meget bred snitflade for mange af de mennesker, der sidder i bestyrelserne i de største danske selskaber. Henset til det, så burde det ene ikke udelukke det andet,« afslutter Jacob Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også