Serier
BREAKING

Dyrepark har mink: Men deres fremtid er stadig uafklaret

Regeringen har besluttet at aflive alle mink i Danmark. Men Fødevarestyrelsen kan endnu ikke svare på, om det også gælder mink i dyreparker og andre former for ejerskaber uden for landbruget.

Corona rammer verden
Mink har i flere år været udstillet i dyreparken Aqua i Silkeborg for at vise, at dyr hurtigt kan vise naturlig adfærd, selvom de er opvokset i bure. Foto: Naturstyrelsen

I Silkeborg er dyreparken Aqua i tvivl om, hvad de skal stille op med de to mink, som lever i et 150 kvadratmeter stort udstillingsanlæg.

For godt nok slog regeringen i sidste uge fast, at alle mink i Danmark skal aflives. Men gælder det også de mink, der ikke er på de danske minkfarme, hvor en ny muteret coronavirus har vundet frem?

»Vi ved ikke, hvad der skal ske med vores mink. Vi afventer Fødevarestyrelsens vurdering i forhold til mink i dyreparker og zoologiske haver,« lyder det fra Lisbeth Skovmand Høgh, leder af Aqua, som har mink i dyreparken for at vise, at burmink får en naturlig adfærd i naturtro omgivelser.

Hos Fødevarestyrelsen er der endnu ikke et klart svar at hente, selvom regeringens udmelding var ret utvetydig.

»Vi kan ikke hjælpe med svar på dit spørgsmål om mink i dyreparker. Spørgsmålet om aflivning af mink og ildere i dyreparker og i anden form for privat eje indgår i det igangværende lovarbejde om håndteringen af mink,« lyder det fra Fødevarestyrelsens presseafdeling.

Søndag kom det frem i Berlingske, at regeringen endnu ikke har lovgivningen på plads, som skal slå alle mink i landet ned.

Derfor er der udarbejdet et lovudkast, som sendes i hastebehandling tirsdag og vil give myndighederne lov til at gå ind på minkfarme landet over, hvis det vedtages.

Bliver loven ikke stemt igennem, har regeringen og myndighederne ikke beføjelse til at aflive alle mink i landet.

Regeringen traf i onsdags beslutningen om, at alle mink i Danmark skal aflives. Beslutningen skyldes frygt for, at coronavirus kan mutere i minkene og svække virkningen af kommende vacciner.

Hos mennesker er der fundet 12 eksempler på en særlig mink-variant af coronavirus, som bekymrer forskerne. Disse 12 eksempler er alle fundet i august og september.

BRANCHENYT
Læs også