Serier

Nye rejseregler bremser dansk julehandel ved grænsen

Nye restriktioner får de store kæder i grænsehandlen til at reagere og skrue ned for aktiviteten - lige op til årets højsæson. Til gengæld kan den danske vareeksport til og gennem Tyskland køre uhindret videre.

Corona rammer verden

Nye tyske rejserestriktioner rammer danskernes grænsehandel op til jul. De nordtyske grænsebutikker reducerer derfor aktiviteten den kommende tid. Til gengæld kan den danske eksport og varetransport til og gennem Tyskland fortsætte uden hindringer.

Tyskland har i weekenden som konsekvens af udviklingen i den danske coronasmitte valgt at stramme rejsereglerne. Nu skal danskere, der ønsker indrejse i Tyskland, melde ankomst på forhånd via et digitalt system, og de som kan rejse ind, mødes med krav om 14 dages karantæne.

Der er dog lagt op til særlige regler for borgere i grænselandet og for ophold på under 24 timer i delstaten Slesvig-Holsten. Samtidig fraråder den aktuelle, danske rejsevejledning dog fortsat, at danskere rejser til Tyskland - her under også Slesvig-Holsten og dermed lige syd for den dansk/tyske grænse.

Restriktionerne rammer direkte ind i den tysk/danske grænsehandel, som ellers er på vej ind årets store periode – nemlig julehandlen. De næste uger er højtid for danskernes køb i det nordtyske af øl, sodavand, vin, slik og andet.

Den største aktør, Fleggaard-koncernen med 16 grænsebutikker, har allerede taget konsekvensen af den nye udvikling i rejserestriktionerne. Halvdelen af dens butikker lukkes midlertidigt - fire butikker i Fleggaard-kæden samt fire i Calle-kæden.

»Vi tilpasser til den aktuelle situation, da der er markant færre kunder. Samtidig forholder vi os til, at grænsen ikke er lukket, ud fra de gældende restriktioner som kan læses på de tyske og danske myndigheders hjemmesider. Så vi holder fortsat åbent i udvalgte butikker,« siger Lars Mose Iversen, som er direktør for Fleggaards grænsebutikker.

Også Fakta Tyskland, der ejes af Coop Danmark, med tre nordtyske butikker er i gang med at reducere - i takt med at trafikken fra danske kunder ebber ud. I første omgang lukkes ikke butikker, men bemanding, åbningstider og vareindkøb reduceres.

»I takt med rejsevejledninger fra både dansk og tysk side har vi den seneste tid tilpasset os, da kundetrafikken daler hastigt. Vi følger alle de retningslinjer som er,« siger salgsdirektør Per Boesen, Fakta Tyskland. Han fortsætter:

»Vi har også en del tyske kunder i vores butikker, men aktuelt meget få danskere, som må have et formålstjenligt ærinde i Tyskland. Vi ved ikke, hvad den nærmeste fremtid indebærer, men vi indretter os efter udviklingen. Og disponerer vores indkøb samt aktivitet til det.«

Mens de tyske rejserestriktioner gælder danskere, er varetransporten ikke omfattet. Det glæder erhvervsorganisationen DI.

»Varetransporten til og fra Tyskland samt gennem landet kører uændret videre, og lastbilchauffører er undtaget. Samtidig er det vigtigt, at de tyske restriktioner ikke kommer som konsekvens af minksituationen i Danmark, som briterne har reageret kraftigt på. Den tyske nedlukning for danske rejsende er en konsekvens af det samlede smittetryk her i landet og ikke relation til minkudviklingen,« påpeger Michael Svane, branchedirektør i DI Transport.

Læs også
Top job