Erhverv

Norwegian-topchef om konkursfrygt: »Jeg udelukker ingenting«

Det norske flyselskab Norwegian er i pengenød og skal bruge et stort milliardindskud, hvis selskabet skal klare sig gennem vinteren. Topchef Jacob Schram kan ikke garantere, at selskabet overlever, siger han mandag på et pressemøde.

Arkivfoto: Gregers Tycho.

Topchefen i Norwegian, Jacob Schram, afviser ikke, at det norske lavprisselskab kan ende med at gå konkurs inden for den nærmeste fremtid.

Det fortæller han på et pressemøde mandag formiddag i Oslo.

Her havde det økonomisk pressede flyselskab indkaldt til pressemøde, efter den norske regering tidligt mandag morgen meddelte, at den nægter at yde Norwegian yderligere økonomisk støtte.

Da Jacob Schram blev adspurgt af en journalist fra norske NRK om, hvor stor konkursrisikoen i Norwegian er, gjorde han intet for at dæmpe frygten for, at det norske selskab er ved at knække halsen.

»Jeg udelukker ingenting lige nu. Jeg kan ikke udelukke nogen scenarier. Men samtidig er det vigtigt at sige, at vi arbejder videre. Vi fortsætter med at finde løsninger, der gør, at vi klarer os. Men jeg kan ikke give en garanti for, at vi klarer den,« sagde han på pressemødet.

Norwegian har tidligere fortalt, at selskabet taber mellem 300 og 500 mio. norske kr. om måneden som følge af coronakrisen.

Norwegian forhandlede i foråret en omfattende redningspakke på plads med selskabets kreditorer og aktionærer, hvilket betød, at flyselskabet fik grønt lys til at konvertere gæld for næsten 11 mia. norske kr. til nye aktier.

Krisepakken betød samtidig, at flyselskabet fik adgang til 2,7 mia. norske kroner i statslige lån.

Men allerede i august lød det fra Norwegian, at selskabet senest i første kvartal 2021 skulle have tilført ny kapital for at overleve. Det stod klart, efter at første halvår af 2020 endte med et underskud på 5,3 mia. norske kr.

I efteråret præsenterede Norwegian derfor en ny kriseplan, der indebar, at den norske stat, aktionærer og andre med penge i klemme i Norwegian, skulle skyde en ordentlig portion kapital ind i selskabet. Til gengæld ville det være nok til, at flyselskabet kunne klare skærene indtil 2022, lød det fra adm. direktør Jacob Schram.

Men nu har den norske regering afvist at spytte flere penge i Norwegian. Mandag udsendte erhvervsminister Iselin Nybø (V) i en pressemeddelelse, hvor hun smækkede kassen i.

»Norwegian har bedt os om økonomisk støtte i milliardklassen. Regeringen har vurderet, at det i denne situation ikke er en forsvarlig brug af samfundets midler. Samtidig kunne mere støtte virke konkurrenceforvridende,« lød det fra Iselin Nybø.

Det fik Norwegian til at indkalde til et pressemøde senere mandag formiddag. Og det var ikke et optimistisk fremtidsbillede, som topchef Jacob Schram tegnede.

Direkte adspurgt om, hvor mange penge, som Norwegian har tilbage i kassen, svarede han:

»Vi sagde i efteråret, at vi har brug for hjælp til at komme igennem vinteren. Det betyder, at vi har likviditet til at stå igennem en del af den periode. Men de beslutninger, vi træffer nu, har afgørende betydning for, om vi kan strække den længere.«

Norwegian-topchefen ville ikke ud med konkret, hvor mange milliarder, som Norwegian-ledelsen havde bedt den norske stat om – men han bekræftede, at det drejede sig om »flere milliarder kroner«.

Norwegian-aktien styrtdykkede mandag morgen som følge af nyheden. Fra morgenstunden faldt den med mere end 20 pct., men siden har den rettet sig op og er tidligt mandag eftermiddag steget med 3 pct.

Norwegians-aktiekurs er gennem de seneste år faldet voldsomt. For fem år siden blev den handlet til næsten 210 norske kr., men i dag handles den til en kurs omkring 0,5 norske kr.

BRANCHENYT
Læs også