Serier

Minkformand: Der er ingen vej tilbage

Formanden for landets 1.100 minkavlere fastslår, at trods aktuel politisk uro om fremtiden for erhvervet, er beslutningen taget. Derfor fokuserer han nu alt på at sikre erhvervet den rette erstatning.

Corona rammer verden
Tage Pedersen er født ind i minkavlen, da hans forældre også var del af det erhverv. Foto: PR/Kopenhagen Fur

Trods den aktuelle forvirring om lovgrundlaget for det danske minkstop er holdingen klar hos de danske minkavleres formand. Beslutningen om at nedlægge minkavlen er truffet.

Derfor bruger Tage Pedersen, formand for de ca. 1.100 minkavlere, nu i stedet alle ressourcer på, at han og medlemmerne kommer bedst muligt videre.

»Det er en skrækkelig og vanskelig situation, at der med ét nedlægges et erhverv. Men der er ingen vej tilbage. Bestyrelsen og ledelsen i vores organisation er helt enige om det. Skulle der være få minkavlere tilbage, som fik lov at fortsætte i en eller anden situation, er der alligevel ikke en fremtid. Vi kan kun overleve, hvis vi er et stort og stærkt erhverv,« siger Tage Pedersen.

Dermed mener han, at minkavlerne er tvunget til at fortsætte planen, som regeringen har dikteret om, at alle mink hurtigt skal slås ned. Det trods den højspændte situation på Christiansborg, da regeringen har opgivet at få en hastelov igennem og dermed i et snuptag sikre lovgrundlaget for beslutningen om at stoppe minkproduktionen helt i kampen mod covid-19.

Minkavlen
  • Danmark er verdens største producent af minkskind.
  • De danske pelsdyravlere producerer omkring 12-13 mio. minkskind årligt.
  • Produktionen sker aktuelt på ca. 1.100 farme rundt om i Danmark.
  • Skindene afsættes gennem de danske pelsavleres fælles auktionsselskab Kopenhagen Fur i Glostrup.
  • Det er verdens største auktionshus for rå pelsskind – især mink. De sælges traditionelt på auktioner hen over året. 99 pct. af skindene afsættes til eksport, hvor de ude i verden bruges til produktion af pelse og indgår i modetøj.
  • Branchen har gennem årtier haft en milliardeksport af minkskind til især Kina. Prisen på minkskind som råvare er præget af markedsudviklingen og dermed med store udsving. For få år siden eksporterede Kopenhagen Fur skind for 13 mia. kr. om året. I 2019 var værdien på over 5 mia. kr. Efter flere år med tilbagegang ventes værdien af sektorens eksport i år at været faldet med yderligere 50 pct.
  • Auktionshuset Kopenhagen Fur ejes af Dansk Pelsdyravlerforening, som blev stiftet i 1930. I 1946 købte foreningen Kjøbenhavns Pelscentral, som blev omdøbt til Danske Pels Auktioner, hvor medlemmernes skind blev solgt. I 1963 flyttede auktionshuset til Glostrup og er siden omdannet til Kopenhagen Fur. Foreningen er medlem af Landbrug & Fødevarer.
  • Ud over landets pelsfarme og auktionshuset med arbejdspladser har minksektoren stor betydning i en række følgeindustrier – lige fra foderproduktion og dermed fiskeri til bl.a. udstyr til produktionen, transport og andet.
  • Dansk Pelsdyravlerforening opgør selv, at branchen inklusive følgevirksomhederne direkte beskæftiger ca. 6.000 her i landet.
Kilde: Landbrug & Fødevarer, Kopenhagen Fur m.m

Tage Pedersen og Danske Minkavlere var mandag til møde med regeringen om den aktuelle situation.

»Vi skal bruge alle kræfter på at få en ordentlig erstatning, og vi blev på mødet lovet en ekspropriation. Vi ved ikke, hvad det indebærer og ender med, men vi har et løfte,« påpeger Tage Pedersen.

Beslutningen betyder også, at bl.a. de danske minkavleres fælles auktions- og salgsselskab Kopenhagen Fur står over for en afvikling de kommende år, når bl.a. de resterende skind bliver afsat, og aktiviteterne dermed udfases.

Tage Pedersen understreger, at det er næsten en surrealistisk situation, som erhvervet står i. Han siger:

»Vi har længe kæmpet for at ændre strategien om at stoppe smittespredning, men det lykkedes ikke. Når statsministeren så onsdag eftermiddag på et pressemøde melder, at alle dyr skal slås ihjel, er løbet kørt. For en uge siden troede vi fortsat, at vi kunne overleve som erhverv. Onsdag ændrede det sig. Vores medlemmer har det virkelig hårdt. Både at deres livsværk lukkes ned, men også at det skal ske i huj og hast. Der arbejdes i døgndrift for at nedlægge eget erhverv hurtigst muligt,« siger Tage Pedersen.

Han driver selv sammen med familien en af landets store minkproduktioner med flere farme ved Hedensted og en række andre aktiviteter. På spørgsmålet om, hvad fremtiden nu bringer for minkformanden selv, lyder det:

»Jeg skal selv finde på noget andet spændende at lave. Det har været et spændende arbejdsliv indtil nu, men nu må jeg som alle andre i dette erhverv forsøge at kigge andre veje for fremtiden.«

Læs også
Top job