Erhverv

Jesper Buchs nyeste investering vil hente millioner på udansk måde

Selskabet bag trafikalarmen Ooono prøver nu at hente et tocifret millionbeløb på en måde, som få danske virksomheder har kastet sig over. Målet er et stort salg af virksomheden.

Virksomheden bag trafikalarmen Ooono håber nu at blive 1 mia. kr. værd inden for få år. Foto: Ooono

Den kendte erhvervsmand Jesper Buch købte sig tidligere på efteråret ind i virksomheden bag trafikalarmen Ooono.

Nu vil Ooono rejse nye penge, op til 16,5 mio. kr., og det endda på en måde, som få danske virksomheder tidligere har gjort. Gennem såkaldt equity crowdfunding, hvor privatpersoner kan investere i iværksættervirksomheder, som ikke er børsnoterede.

Ooono har sat 7,4 pct. af selskabet til salg på den britiske investeringsplatform Crowdcube, hvilket skal bruges som afsæt til en entré på det engelske marked.

Christian Walther Øyrabø, stifter af og adm. direktør i Ooono, er otte gange blevet kontaktet af venturefonde, som vil købe sig ind i virksomheden. Hver gang har han sagt nej.

»Jeg er nået til et sted i mit liv og min karriere, hvor jeg ikke vil give køb på min selvstændighed. Jeg har behov for at vise, hvad jeg kan, og det kan jeg ikke, hvis en venturefond har vetoret i beslutninger. Så vi har overvejet mulighederne for at rejse penge, og da jeg har drømt om crowdfunding i lang tid, er det nu den finansieringsmodel, vi har valgt i den her omgang,« siger han.

Ooono stiller investorerne i udsigt, at deres investering kan være firedoblet i løbet af tre eller fire år.

»Vi drømmer om at lave en stor exit, hvor Ooono til den tid har et overskud på 50 mio. kr. og er mindst 1 mia. kr. værd,« siger Christian Walther Øyrabø, der dog også understreger, at det potentielt høje afkast er ledsaget af en højere risiko, end hvis investorer smider penge i børsnoterede selskaber.

Ifølge en opgørelse, som Økonomisk Ugebrev lavede i oktober, har kun knap 10 danske virksomheder hentet ny kapital gennem crowdfunding de seneste år.

Derfor glæder det Michael Eis, bestyrelsesformand i Dansk Crowdfunding Forening, at Ooono nu gør sig forsøget.

»Ooono er på en super vigtig mission. Dels for at hente kapital til at fortsætte deres væksteventyr, men i høj grad også for at vise andre danske startups, investormiljøjet og beslutningstagerne på Christiansborg, at der findes nye måder at rejse kapital. Ooonos investeringscrowdfunding kan blive starten på en ændret aktiekultur, som mange efterspørger,« siger han.

Hvis det lykkes Ooono at hente det højst mulige beløb på 16,5 mio. kr. gennem crowdfunding-kampagnen, vil det være det næsthøjeste beløb, en dansk virksomhed har rejst gennem den form for finansiering.

I juli hentede Mate.Bike 19,3 mio. kr. fra 946 investorer på equity crowdfunding-platformen Seedrs.

Equity crowdfunding er faktisk lige nu et emne på politikernes dagsorden, da Dansk Industri netop har opfordret politikerne til at kigge på love og regler, som gør det nemmere og mere attraktivt for danske virksomheder at satse på den form for finansiering.

I Danmark findes der ikke en platform, hvor investorer stiller kapital til rådighed mod at tage medejerskab i et selskab.

»Vi opfordrer til at fjerne de benspænd i lovgivningen, der reelt gør det umuligt at lave aktiecrowdfunding, hvor private investorer skyder penge i iværksætterselskaber mod at få en ejerandel,« siger Lars Holm Nielsen, chef for iværksætteri og SMV-politik i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

DI anbefaler konkret at ændre skattereglerne, så investorer kun beskattes af eventuelle gevinster ved salg af ejerandele frem for en løbende beskatning hvert år. Derudover foreslår DI at undersøge mulighederne for at anvende midler fra private pensionsopsparinger og fra virksomhedsskatteordningen til låne-og aktiecrowdfunding-platforme

Ooonos trafikalarm virker i over 50 lande, og det seneste år har Ooono især storsatset på det tyske marked, hvor selskabet har solgt 150.000 trafikalarmer.

Nu skal det salg skaleres til andre lande, og første land på den nye vækstrejse er altså England, når crowdfunding-kampagnen er overstået.

Ooono købte for nylig den danske virksomhed GoPark, der står bag teknologien i adskillige parkeringsskiver. I forbindelse med Jesper Buchs indtræden i Ooono blev virksomheden også ejer af halvdelen af Safefriend, som står bag en overfaldsalarm.

Ooono forventer at nærme sig en omsætning på 100 mio. kr. i 2020. Ambitionen for 2021 er at sælge en million enheder og omsætte for mere end 250 mio. kr.

I de første to regnskabsår er det blevet til et samlet underskud efter skat på knap 11 mio. kr. for selskabet bag Ooono.

Læs også