Erhverv

Milliardtab: Minkbranchen trækker nu følgeindustrien med sig i faldet

En lang række virksomheder i følgeindustrien omkring minkbranchen vælter nu. Virksomhederne er afhængige af det store danske hjemmemarked, som nu lukker. Eksportmarkederne oversvømmes af brugt, dansk udstyr fra lukkede farme.

Artiklens øverste billede
Den danske bestand af mink bliver nu aflivet. Lukningen af de 1.100 minkfarme trækker nu hele følgeindustrien med sig i faldet. Foto: Casper Dalhoff

Den danske minkindustri ligger i ruiner, og nu bliver hele følgeindustrien omkring erhvervet trukket med i faldet. Varelagre og maskiner for langt over en mia. kr. er med et slag blevet værdiløse.

»Vores eksistensgrundlag er definitivt elimineret. Vi er i samme båd som minkavlerne. Regeringen har lukket og slukket for vores erhverv,« siger Casper Spanner, adm. direktør for maskinproducenten Jasopels og formand i brancheforeningen Det Danske Minkerhverv.

28 af de største virksomheder i følgeindustrien omkring minkbranchen er med i foreningen. Fælles for dem er, at deres forretninger udraderes af regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark.

Regeringen må give os samme muligheder for kompensation eller ekspropriation, som minkavlerne får. Beslutningen om at aflive alle mink afliver også vores virksomheder.

Casper Spanner, adm. direktør, Jasopels og fmd., Det Danske Minkerhverv

»Hele vores forretningsgrundlag forsvinder. Vi er specialiseret i at levere alle typer af maskiner og udstyr til minkavlerne. Danmark har været verdens største producent af mink, så hjemmemarkedet, som nu forsvinder, er selvfølgelig afgørende for de fleste af vores medlemmer. Nogle af os har også en betydelig eksport, men disse markeder bliver også ødelagt af Danmarks beslutning om at lukke minkavl,« vurderer Casper Spanner.

Han påpeger, at eksportmarkederne de kommende år vil blive oversvømmet af billigt dansk udstyr og maskiner fra de 1.100 danske minkfarme, som nu lukker. Danmark har tegnet sig for 30-40 pct. af den globale produktion af mink.

»Når dansk minkavl er lukket, vil produktionen af mink givetvis vokse i lande som Rusland og Kina, men de kan hente bjerge af billigt brugt udstyr fra alle de danske farme, der nu lukker. Så desværre kan vi ikke engang håbe på eksportmarkederne. Løbet er kørt for vores branche,« mener Casper Spanner.

Medlemmerne af Det Danske Minkerhverv står nu tilbage med varelagre, specialmaskiner mm. for langt over en mia. kr., vurderer Casper Spanner.

»Regeringen må give os samme muligheder for kompensation eller ekspropriation, som minkavlerne får. Beslutningen om at aflive alle mink afliver også vores virksomheder,« siger Casper Spanner.

Hos en anden af de store underleverandører, Minkpapir A/S, er adm. direktør Rudi Pedersen enig i, at regeringens beslutning om at aflive alle danske mink slår benene helt væk under branchen. Flere politikere har det seneste døgn åbnet en dør på klem for, at man måske kan bevare et mindre antal avlsdyr.

»Hør nu her: Man har savet benene af folk, og så kommer man bagefter og prøver at sy dem på igen og råber: Løb! Det er naivt og urealistisk. Der er allerede aflivet flere millioner avlsdyr. Det batter intet at redde få tusinde. Sektoren er sendt ud over afgrunden og er i frit fald. Vi står selv tilbage med store varelagre, specialmaskiner og investeringer i nye produkter, som nu er værdiløse. Det ligner en ekspropriation,« siger Rudi Pedersen.

En af de største leverandører til minkbranchen er Hedensted Gruppen, som tidligere havde flere hundrede medarbejdere.

»Måske kan vi bevare to arbejdspladser her i Danmark. Hjemmemarkedet er fuldstændig væk, og eksportmarkederne bliver oversvømmet af brugt, dansk udstyr de kommende år. Vi har et varelager på over 50 mio. kr., som nu er værdiløst, og vi har investeret over 20 mio. kr. i en ny foderrobot, som også er værdiløs,« siger Jens Jørgen Madsen, bestyrelsesformand i Hedensted Gruppen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.