Erhverv

Lakridschefen Johan Bülow: »Det er en stjerneinvestering«

Lakridskongen har selv været gennem hele iværksættermøllen, og han håber, at handelsplatformen Råhandel kan give nye små fødevareproducenter mere tid til at fokusere på produktet end på det administrative.

Artiklens øverste billede
Stifter og leder Solvieg Felbo har fået Johan Bülow med i ejerkredsen af sin virksomhed, Råhandel. Foto: Råhandel

Lakridskongen Johan Bülow solgte sit lakridsimperium i 2016 for knap en halv milliard kroner, og nu investerer han en smule af dette i handelsplatformen Råhandel.

Råhandel er en ung handelsplatform, hvor små, lokale producenter af alt fra honning til kiks eller andre former for fødevarer kan sælge deres produkter til større indkøbere hos supermarkeder, restauranter og lignende. Hidtil har Råhandel haft fokus på Sjælland, hvor 200 producenter og 100 supermarkeder er tilkoblet, men fokus er på at udvide til resten af landet.

Virksomheden er tænkt, stiftet og drevet af Solveig Felbo.

»Alle de hæmsko, der kan være undervejs, dem tager vi os af. Vi er både bindeled men også en form for translatør mellem de små producenter og indkøberne,« siger Solveig Felbo

Og det er en god idé, Solveig Felbo har fået, mener Johan Bülow, der selv har oplevet de udfordringer, man som lille producent kan blive mødt af. Han startede nemlig selv med at lege med lakrids i sin mors køkken, og vejen til i dag, hvor han står som kreativ direktør for et lakridsimperium i en 5.500 kvadratmeter stor bygning i udkanten af København, har til tider været svær.

»Jeg har i de sidste mange år prøvet at bygge en fødevarevirksomhed fra bunden af, så jeg har om nogen været gennem hele spektret, og jeg ved, hvad der ligger af udfordringer,« siger Johan Bülow og fortsætter:

»Jeg tror, der er rigtigt mange små, suveræne producenter ude i landet, som ville kunne løftes og gøres tilgængelige på et langt bedre niveau.«

Råhandel sigter mod at udvide konceptet, så det i første omgang også kommer til at dække resten af Danmark. Til det har virksomheden rejst 10,5 mio. kr. fra blandt andet en investorgruppe, som Johan Bülow er en del af.

Med pengene kan Råhandel udbygge antallet af fuldtidsmedarbejdere fra fire til 20, siger Solveig Felbo, der anslår, at der i Danmark er omkring 1.000 småproducenter af fødevarer.

»Man kan inddele to grupper. Den ene er de små håndværkere, der gerne vil det lokale, og som egentligt ikke har nogen drømme om at vokse. Den anden er den halvdel af innovative producenter, der drømmer om at blive den næste Johan Bülow, og det er dem, vi kan sende på en rejse ved at give dem et setup, de kan starte i,« siger Solveig Felbo.

For Johan Bülow er investeringen i Råhandel noget nær den perfekte investering, fordi den har potentiale til vækst samtidigt med, at den styrker en dagsorden med brug af lokale producenter.

»Det er ret fantastisk af have en investering, som selvfølgelig både er foretaget med øjne på at lave en forretning, men som også underbygger rigtigt meget af min egen identitet og det, jeg har været igennem. Det er en stjerneinvestering, for den bidrager til meget af det, jeg gerne vil forøge at bidrage til,« siger Johan Bülow.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.