Serier

Nu kan flere komme på arbejde - yderligere lempelser kan være på vej i næste uge

Medarbejdere i det restriktionsramte Nordjylland kan komme på arbejde på tværs af kommunegrænser inden for smittezonen. Minister åbner op for, at nye lempelser kan være på vej allerede i næste uge.

Corona rammer verden
Sundhedsminister Magnus Heunicke vil måske præsentere nye lempelser i næste uge. Foto: Martin Sylvest

Virksomheder i de nordjyske kommuner, som er ramt af restriktioner, kan mandag få flere af deres medarbejdere tilbage på job. Men der er stadig en lukket for medarbejdere uden for smittezonen.

Dog kan yderligere lempelser være på vej.

»Så snart myndigheder går dybere ned i testsvarene og vurderer, at risikoen er faldet yderligere, så vil der blive åbnet op,« sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke på fredagens pressemøde.

Og det kan ifølge ministeren i princippet allerede ske i næste uge.

Fra på mandag lemper regeringen restriktionerne i Nordjylland, der skulle gælde frem til 3. december. Det betyder, at medarbejdere igen godt kan tage på arbejde på tværs af kommunegrænserne, hvis altså de bor inden for smittezonen.

Men man må ikke rejse ind og ud af det samlede område, de syv kommuner udgør.

Det betyder, at en ansat, der arbejder i en virksomhed placeret i de syv berørte nordjyske kommuner, fortsat ikke kan tage på job, hvis vedkommende bor uden for de berørte kommuner.

Det samme gør sig også gældende den anden vej rundt, så medarbejdere stadig ikke kan tage på job uden for smittezonen.

Regeringen indførte restriktionerne i Nordjylland efter, at en variant af muteret coronavirus blev opdaget på flere nordjyske minkfarme. Myndighederne har forklaret restriktionerne med en frygt for, at den muterede virus ville svække virkningen af en kommende coronavaccine.

De syv restriktionsramte kommuner er Hjørring, Læsø, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland og Thisted kommuner.

DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensens siger, at det er meget kærkomment, at der nu bliver fri transport mellem de syv kommuner.

»Restriktionerne har hidtil skabt stort besvær og frustration for virksomheder, kommuner og borgere. Nu kan flere medarbejdere komme på arbejde på ansvarlig vis, og det bliver lettere at drive virksomhed i Nordjylland,« siger han i en kommentar til lempelserne.

Han fortæller, at restriktionerne gør det meget svært for de virksomheder og medarbejdere, som pendler og arbejder uden for de syv kommuner, eksempelvis i Aalborg:

»Derfor håber og forventer jeg også, at der kan blive åbnet yderligere – og hurtigere – op end planlagt i takt med, at sundhedssituationen forhåbentlig kommer mere under kontrol.«

Magnus Heunicke sagde på pressemødet, at myndighederne selvfølgelig ikke vil beholde restriktionerne en dag længere, end det er vurderet nødvendigt.

BRANCHENYT
Læs også