Erhverv

Lars Windfelds oliekollaps: Investorer vil kræve mindst 100 mio. i erstatning

200 utilfredse investorer er nu på vej med søgsmål, politianmeldelse og inddragelse af Finanstilsynet i sag mod ledelsen i det konkursramte Titus Olie og Gas.

Lars Windfeld sad i bestyrelsen og var hovedaktionær i det konkursramte selskab, som har kastet mange utilfredse investorer med sig. Foto: Claus Bonnerup

Sagen om konkursramte Titus Olie og Gas tager nu en ny og dramatisk retning.

200 utilfredse privatinvestorer, der har samlet sig i ”Foreningen af kritiske Titus-investorer”, er klar til at tage retlige skridt i forsøget på at få deres penge tilbage. Derudover vil investorerne inddrage både politiet og Finanstilsynet i sagen.

Det sker på baggrund af en advokatrapport, som investorerne har fået udarbejdet.

»Vores advokater har nu haft lejlighed til at undersøge forholdene for foreningen, og de er vendt tilbage med den konklusion, at der er grundlag for at rejse krav om erstatning mod bl.a. den tidligere ledelse i Titus Olie & Gas A/S som følge af mangler ved de udarbejdede prospekter,« siger foreningens formand Henrik Hegaard i en pressemeddelelse.

Titus Energy Group
Lars Windfeld er eneejer og direktør i Titus Energy Group (nu Aarhus Energy Group), der har fungeret som største aktionær for nedenstående Titus-selskaber:
  • Titus Olie & Gas (under konkurs)
  • Titus Formuepleje (under tvangsopløsning)
  • Titus Partner (under konkurs)

I ledelsen af Titus Olie og Gas sad den tidligere AGF-målmand Lars Windfeld. Han var tilmed også hovedaktionær i olieselskabet, der fungerede som administrations- og formidlingsselskab for de mange amerikanske olieprojekter, investorerer har købt sig ind i.

Lars Windfeld og resten af Titus-ledelsen kan nu se frem til et erstatningskrav på et trecifret millionbeløb fra de foreløbigt 200 investorer, som har meldt sig ind i foreningen. Det fortæller Henrik Hegaard i en uddybende kommentar til Finans.

»Det er svært at sige, hvornår vi indleverer en stævning. Advokater har traditionelt travlt i slutningen af et år, så det kan godt være, at stævningen først laves i begyndelsen af 2021. Det er lidt underordnet for os, hvornår det bliver,« siger han.

Investorernes krav på mindst 100 mio. kr. repræsenterer det tab, som de mener at have lidt på deres investering i Titus-projekterne. Kun 1 af 17 danske selskaber relateret til Titus-projekter har samlet givet overskud i dets levetid, viser en opgørelse, som Finans har lavet.

Sådan fungerer investeringerne
  • Investorer skyder sammen med Titus Formuepleje et beløb på typisk mellem 2 og 4 mio. kr. i et kapitalselskab
  • Det kan ske både gennem frie midler, pensionsmidler eller selskabsmidler
  • Derefter laves et amerikansk datterselskab, der investerer i en såkaldt working interest-andel
  • En working interest er et investeringsprodukt, der giver ejeren ret til en nettoandel af den indtjening, som indvinding af olie og naturgas i et afgrænset område i USA giver

Ifølge Henrik Hegaard har foreningens advokater også fundet potentielt strafbare forhold i forhold til forvaltningen af investorernes penge, som påståes at være blevet brugt på driftsfinansiering af Titus-koncernen frem for investeret i olieprojekterne. Derfor er en politianmeldelse på vej.

Ligeledes anbefaler foreningens advokater at inddrage Finanstilsynet, »idet der formentlig er sket salg og markedsføring af aktier i en række projektselskaber til detailinvestorer i strid med lov om forvaltere af alternative investeringsfonde«, som det står formuleret i pressemeddelelsen.

Advokat Jesper Ørskov Nielsen, der har været bestyrelsesformand i Titus Olie og Gas, står dybt forundret tilbage over beskyldningerne og fremgangsmåden fra de utilfredse investorer.

»Jeg er ikke på noget tidspunkt blevet præsenteret for nogen sag, noget ansvar eller noget krav. Så jeg kan ikke forholde mig til det her, før jeg modtager noget konkret, herunder fra de advokater, som der henvises til. Det er en usædvanlig fremgangsmåde, foreningen har valgt ved at gå i pressen, inden ledelsen kontaktes. Hvis de mener at have kritik imod mig, vil det da være naturligt at starte med at præsentere kritikpunkterne for mig,« siger han.

Har du ro i maven omkring den her sag?

»Fuldstændig, da jeg overhovedet ikke er bekendt med nogen sag,« siger Jesper Ørskov Nielsen.

Finans har også været i kontakt med Lars Windfeld. Men han har ikke yderligere kommentarer, end hvad han udtalte tilbage i maj, hvor Titus Olie og Gas gik konkurs.

»De fleste investorer ved godt, at når der er udsigt til et højt afkast, er der også en vis risiko forbundet med det. Hvis vi har haft projekter med lav risiko, er det i forhold til den risiko, som normalt er ved investeringer i olie og naturgas og selvfølgelig ikke for investeringer generelt,« sagde han.

Men har Titus været gode nok til at beskrive det i jeres prospekter?

»Vi har været åbne om vores forretningsmodel og haft rådgivere inde omkring det hele. Samtidig har vi haft over 200 investorer med til Texas for at møde vores operatører, som har fortalt om deres forretningsmodeller og investeringer i olie- og naturgasindustrien. Derfor mener vi heller ikke, at vores materiale eller information har været misvisende. Om ledelsen så kan drages til ansvar for, at vi er ramt af coronakrisen, tvivler jeg på.«

Der er blandt investorer mistillid til, at alt er foregået, som det skal i Titus. Hvad siger du til den bekymring?

»Vi har haft anerkendte statsautoriserede revisorer og advokater til at kigge vores ting igennem. Hvis der var foregået ting, som ikke tålte dagens lys, tror jeg nok, at de havde råbt op,« lød det fra Lars Windfeld.

De forhold, som ”Foreningen af kritiske Titus-investorer” mener både er strafbare og vil have Titus-ledelsen holdt ansvarlig for, ligger alle i perioden frem til 2020. Ifølge foreningen er der således ingen sammenhæng med den turbulens, der er opstået på oliemarkedet som følge af coronakrisen.

Kollapset i olieprisen er ellers fremhævet af Lars Windfeld som hovedårsagen til konkursen i Titus Olie og Gas.

BRANCHENYT
Læs også