Serier

Staten skal bruge 875 mio. på minkoprydning

Staten kommer til at bruge flere penge på at rydde op efter minkaflivningen, end der bruges på at give tempobonus til minkavlerne.

Corona rammer verden
Staten forventes at bruge 875 mio. kr. på aflivning af danske mink og den efterfølgnede oprydning. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mandag aften blev et politisk flertal på Christiansborg enige om en minkaftale. Den gør det forbudt at have hold af mink i Danmark frem mod 2022.

Derfor skal alle mink i besætninger aflives i Danmark, og aftalepartierne forventer samlet at give minkavlere en kontant tempobonus på i alt 420 mio. kr. for en hurtig aflivning af deres mink.

Men statens udgifter til oprydningen efter minkaflivningen kommer til at overstige tempobonus-beløbet. Faktisk bliver det mere end dobbelt så stort et beløb.

Det forventes, at de statslige udgifter til minkaflivningen, den efterfølgende rengøring og desinfektion, bortskaffelse af dyr, betaling for analyser og andet beløber sig til 875 mio. kr. i 2020 og 2021.

Det fremgår af et dokument, som Erhvervsministeriet fremlagde mandag aften i forbindelse med minkaftalen.

Partierne bag minkaftalen er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Selvom der er landet en aftale omkring aflivningen af mink, mangler der fortsat enighed om, hvordan landets minkavlere skal kompenseres.

Beslutningen om aflivning af danske mink blev truffet, da coronavirus kan mutere i minkene og svække virkningen af kommende vacciner.

Hos mennesker er der fundet 12 eksempler på en særlig mink-variant af coronavirus. Disse 12 eksempler er alle fundet i august og september.

BRANCHENYT
Læs også