Erhverv

Oversete pelsavlere: Hvad skal der nu ske med os?

Måske er du ikke klar over det, men chinchilla-avl eksisterer også herhjemme. Minkerhvervets nedlukning får også konsekvenser for netop chinchilla-avlerne, men de bliver ikke umiddelbart kompenseret.

Chinchillaer er i gnaverfamilien, og lever naturligt i Andesbjergene i Sydamerika. Arkivfoto.

Mens hele det politiske Danmark lige nu diskuterer, hvad der skal ske med minkerhvervet, har der mildt sagt ikke været meget fokus på de godt 80 chinchilla-avlere herhjemme.

Avlerne sælger nemlig også deres skind i auktionshuset Kopenhagen Fur, og når det lukker og slukker til september næste år, så får de et problem med at afsætte skindet.

Det skriver Landbrugsavisen.

»Vi har ingen steder at afsætte vores skind, den sidste auktion bliver i september 2021 hos Kopenhagen Fur, men vores dyr får unger hele året - vi har drægtige hunner hver dag. Skindet fra de unger, der fødes nu, skal sælges i 2022. Kopenhagen Fur er det eneste auktionshus, der med ekspertise kan sælge vores skind, så det bliver næsten umuligt,« siger formand for avlerne i Midtjylland Mai Ejlskov til Landbrugsavisen.

Fødevarestyrelsen har fastslået, at chinchillaer, der er beslægtede med mus og rotter, ikke umiddelbart er modtagelige over for coronavirus. Derfor har avlerne ikke pligt til at slå bestandene ned, og det betyder, at de ikke får del af en eventuel erstatning, som minkavlerne står til at få.

Ifølge Landbrug Fyn bliver chinchillaer ligesom mink holdt i besætninger og avles for det enormt bløde skind. Netop skindet er årsagen til, at den vilde chinchilla næsten er udryddet fra naturen, efter der i hundredevis af år har været drevet jagt på dem.

Gennemsnitspriserne for et chinchillaskind svinger imellem 200 og 400 kr., alt afhængig af efterspørgsel farve og stand ifølge Kopenhagen Furs hjemmeside.

Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet blev i går enige med regeringen om at alle mink skal aflives, og minkavl forbydes frem til 2022. Den oprindeligt ulovlige ordre fik politisk opbakning, men minkavlerne mangler stadig at få vished over deres økonomiske situation.

I stedet indeholdt gårsdagens aftale en såkaldt tempobonus: 30 kr. pr. mink til minkavlere, der har aflivet hele besætningen inden den 19. november - altså om to dage.

BRANCHENYT
Læs også