Erhverv

Minkerstatninger kan runde 20 mia. kr.

Regeringen skønner, at det kommer til at koste 13,5 mia. kr. at lukke minkbranchen ned i Danmark. Branchen lægger dog op til en væsentligt højere regning.

Artiklens øverste billede
Regeringen beordrede den 4. november 2020 alle mink i Danmark aflivet. Det er endnu ikke lykkedes at få en politisk aftale på plads om, hvordan avlerne skal have erstattet, at deres bedrifter skal lukkes ned. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det kan komme til at koste hver eneste dansker tusindvis af kroner, at regeringen har beordret alle mink i Danmark aflivet og forbudt minkavl frem til udgangen af 2021.

Ifølge juridiske eksperter er minkavlerne reelt blevet eksproprieret, hvilket betyder, at de har en grundlovssikret ret til en fuldstændig erstatning.

Nu er spørgsmålet så, hvor stor regningen bliver.

Finans er i besiddelse af en oversigt over udgifter til nedlukningen af minkerhvervet fra Erhvervsministeriet. Ifølge dette står statskassen umiddelbart over for udgifter på 9,5-13,5 mia. kr. i år og næste år.

Heraf er op til 5,1 mia. kr. erstatninger, tempobonusser og tilknyttede udgifter i forbindelse med aflivning af minkene, mens op til 5 mia. kr. handler om erstatninger for den efterfølgende lukning af minkfarmene.

Dertil kommer bl.a. yderligere erstatninger for op til 3 mia. kr. til såkaldte følgeerhverv som foderleverandører og pelserier.

Erhvervsministeriet skønner i et notat, at det vil koste op til 13,5 mia. kr. at afvikle minkavl i Danmark. Ministeriet vil ikke kommentere tallene.

Ifølge oversigten er der tale om skøn, som er »forbundet med ekstraordinær usikkerhed«, og minkavlernes formand, Tage Pedersen, har tidligere sagt, at regeringen undervurderer regningen.

Han nægter at sætte et konkret tal på, hvor stort et beløb hans medlemmer vil stille sig tilfreds med, men nu løfter han alligevel lidt af sløret ved at sige, at avlerne skal have 8-10 års driftsindtjening erstattet.

»Ligesom alle andre virksomheder, der bliver købt,« siger han.

Driftsindtjeningen har været negativ de seneste år, men fordi indtjeningen historisk har været svingende, vil det ifølge Tage Pedersen være rimeligt, hvis man tager udgangspunkt i et gennemsnit over 10 år.

Ifølge Finans’ beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik svarer det til en erstatning på mellem 11 og 13,7 mia. kr. – altså langt over det dobbelte af, hvad Erhvervsministeriet skønner, man skal betale avlerne i erstatning for at lukke bedrifterne ned.

Lægger man de tal til grund, vil det bringe den samlede regning op over 20 mia. kr.

Minkavlerne har ikke tjent penge de seneste år. Branchen mener derfor, at en erstatning skal tage udgangspunkt i en længere årrække. Kilde: Danmarks Statistik

Tallene fra Danmarks Statistik omfatter kun heltidsbedrifter. Dem var der 792 af i 2019. Dertil kommer yderligere et par hundrede deltidsbedrifter, og regnestykket inkluderer heller ikke følgeerhvervene.

Tage Pedersen vil ikke forholde sig til tallet, selv om branchen naturligvis selv har regnet på det.

»Jeg tror ikke, det har nogen gavn, at der flyver en masse tal rundt. Jeg tror, det er bedre, at Folketingets partier sætter sig ned og bliver enige om nogle ordentlige rammer,« siger han.

Tage Pedersen er selv en af de største minkavlere i Danmark.

Han vil heller ikke sætte konkret beløb på sine forventninger til sin egen erstatning, men han har tidligere kritiseret regeringens skøn over udgifterne ved at henvise til, at de end ikke kan dække branchens gæld.

Tage Pedersen og hans familie ejer en håndfuld selskaber med minkfarme og minkfoder, som ifølge minkavlerformanden dog ikke giver det fulde billede af hans minkaktiviteter.

Alene i disse selskaber er der gæld for 173 mio. kr.

»Prøv at høre: Jeg har overhovedet ikke taget stilling til, hvad jeg skal have i erstatning. Det er noget vi regner på, og hvis vores tal ikke ligner det, som vi vil få, så kører vi selvfølgelig en retssag. Men der er ingen grund til at kigge på det, før vi ved, hvad rammerne bliver, og før vi har set de første prøvesager,« siger Tage Pedersen med henvisning til, at regeringen og Folketinget netop nu forhandler om, hvad avlerne skal kompenseres for.

Jeg tror ikke, det har nogen gavn, at der flyver en masse tal rundt.

Tage Pedersen, minkavlernes formand

Erhvervsordfører for Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby siger, at han er overbevist om, at regningen bliver langt større end den, regeringen har lagt op til. Måske over 25 mia. kr., hvis man regner det hele med.

Vil du kunne forsvare at bruge så mange penge på ét erhverv?

»Det kan jeg blive nødt til. Regeringen har jo begået grundlovsbrud, og 1.200 familier er havnet i en økonomisk fælde. Så har samfundet en forpligtelse til at sikre deres fremtid, og de skal erstattes krone for krone,« siger Hans Kristian Skibby.

Mona Juul fra De Konservative siger, at der skal findes en retfærdig og fair løsning for avlerne, men hun savner et oplyst grundlag at tage stilling på.

»Jeg ønsker absolut ikke at forgylde nogen i denne tragiske situation, for uanset hvor forfærdelig situationen er, så er det stadig skatteborgernes penge.«

Erhvervsminister Simon Kollerup oplyser i et skriftligt svar, at regeringen netop nu er i dialog med EU-Kommissionen for at få afklaret, om erstatningerne kan komme i konflikt med statsstøttereglerne.

Han påpeger dog, at det er regeringens holdning, at minkavlerne skal have en »fuldstændig erstatning«:

»Det er ikke minkavlernes skyld, at netop deres bedrifter er særligt udsatte for corona. Det er et uretfærdigt ansvar at få lagt på sine skuldre, at man skal løfte den opgave på folkesundhedens vegne,« udtaler han.

Minkavlernes formand Tage Pedersen mener, at regeringen har truffet sin beslutning uden at tænke over konsekvenserne.

»Det er virksomheder, der er mange penge værd. Min virksomhed har været oppe og omsætte for en halv mia. kr., og den leverer 1.000 tons foder om dagen. Så kan folk godt regne ud, at det er store summer, vi taler om,« siger han.

»Det er voldsomt at nedlægge et helt erhverv, og det kan godt være, at konsekvenserne kommer til at chokere både regeringen og befolkningen, men sådan er det jo,« siger Tage Pedersen.

Erhvervsministeriet vil ikke kommentere tallene i sit notat.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.