Erhverv

Vestas varsler massefyring på amerikansk vingefabrik

Vestas har varslet lokale myndigheder i staten Colorado, at man venter at gennemføre et stort antal fyringer den 17. januar.

Vestas er kommet i modvind i USA, hvor selskabet lægger op til at uddele fyresedler i begyndelsen af det nye år. Foto: Ernst van Norde.

Vindmøllegiganten Vestas venter at begynde 2021 med at uddele 185 fyresedler til ansatte på koncernens amerikanske vingefabrik i Brighton i staten Colorado.

»Afskedigelsen af ansatte på Brighton-fabrikken forventes at finde sted på følgende dato: 17. januar 2021,« fremgår det af en lovpligtig anmeldelse, som Hans Jespersen, driftschef i Vestas Blades America, har fremsendt til Colorado Department of Labor and Employment.

Det skriver The Denver Post.

Vingefabrikken i Brighton beskæftiger ca. 1.100 ansatte med produktion af vingetyperne V110 og V136.

Med 185 fyringer står den danske vindmøllekæmpe altså til i ét hug at nedlægge hver sjette job i vingeproduktionen.

Vestas kom eller flyvende ind i 2020, idet markedsopgørelser pegede på, at Vestas blev det første selskab nogensinde til at installere 10 gigawatt (GW) vindkraft på land i løbet af bare et år, hvoraf rundt regnet halvdelen blev leveret af selskabets fire fabrikker hjemmehørende i Colorado.

Men siden ramte coronakrisen, og det har ført til, at mange projektudviklere og energiselskaber har valgt at skrue ned for vindmølleblusset.

Det trækker nu tråde direkte tilbage til Vestas i form af de 185 fyresedler.

Selv om der skrues ned for blusset på vingefabrikken i Windsor, anfører Vestas på sin amerikanske hjemmeside, at selskabet med mere end 6.000 amerikanske medarbejdere og 23.500 MW installeret vindkraft på land »er det førende vindmølleselskab i USA«.

Med det fremsendte varsel har Vestas nu to måneder til at se, om der kan findes alternative jobmuligheder i koncernens amerikanske forretninger for de fyringstruede medarbejdere.

Det er langt fra første gang, at coronakrisen tvinger Vestas ud i fyringer.

I april meddelte selskabet, at omkring 400 ansatte primært i Danmark ville blive fyret som følge af, at coronakrisen havde sat flere vindprojekter på hold.

BRANCHENYT
Læs også