Erhverv

Nordmændene har muligvis skudt endnu en guldfugl

En ny rapport viser stort potentiale for udvinding af mineraler i norsk farvand.

En ny rapport viser stort potentiale for udvinding af mineraler på norsk havbund. Foto: Jens Dresling

Nordmændene har tjent tykt på udvindingen af olie, men ifølge en ny rapport er der nu mulighed for, at Norge endnu en gang kan skyde guldfuglen.

Dette skriver E24 på baggrund af en rapport af analyseselskabet Rygstad Energi.

Den nye guldfugl består i udvinding af mineraler fra havbunden, og ifølge rapportens mest optimistiske scenarie, kan nordmændene se frem til en potentiel industri med årlig omsætning på 180 mia. kr. og 21.000 arbejdspladser, skriver E24.

»Hvis det mest optimistiske anslag bliver til, kan vi - heldigvis - risikere at have skudt guldfuglen igen,« siger Anniken Hauglie, adm. direktør for Norsk Olie og Gas til E24.

De mineraler, der er potentiale for at udvinde i norsk farvand, er blandt andet kobber, kobolt og zink. Ifølge E24 mener rapporten, at Norge sidder på verdens næststørste rettigheder til formationer med blandt andet disse mineraler i verden - kun overgået af Fiji.

Kobolt bruges blandt andet til at lave batterier til elbiler.

Norge udnytter i forvejen landets omfangsrige naturressourcer til eksempelvis indbringende fiskeri og udnyttelse af vandkraft. Det er dog olien, der har lagt den helt solide bund for nordmændenes velhavende økonomi.

Den norske oliefond rundede tidligere på ugen 11.000 mia. norske kroner i værdi.

BRANCHENYT
Læs også