Serier

Politisk flertal åbner pengekassen til nordjyske virksomheder

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier lægger rammerne for en hjælpepakke til virksomheder i nedlukkede regioner - som netop den seneste tid i Nordjylland.

Corona rammer verden
Blandt kommunerne i den nordjyske nedlukning var Frederikshavn, der bl.a. har en lang række virksomheder på havnearealerene. Arkivfoto. Foto: Cathrine Ertmann

Et bredt flertal i Folketinget er fredag til aften blevet enige om en ny hjælpepakke til erhvervslivet i Nordjylland. Samme model skal også tages i brug, hvis der fremover bliver truffet beslutninger om nedlukning af kommuner og regioner i kampen mod covid-19.

Regeringen besluttede for et par uger siden at lave stramme restriktioner i syv nordjyske kommuner - Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Thisted. Det skete efter smitteudbrud og som led i en daværende plan mod bekæmpelse af en mutation med covid-19 hos mink.

Regeringen meddelte torsdag, at de særlige nordjyske restriktioner nu lempes og afblæses over de kommende dage.

Aftalen:

Hjælp til virksomheder, kultur- og idrætsliv i syv nordjyske kommuner - og ved fremtidige, lokale nedlukninger:

Kompensation for faste omkostninger:

 • Alle virksomheder i de syv nordjyske kommuner får adgang til den generelle kompensationsordning for faste omkostninger, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 pct.
 • Virksomheder, der er tvangslukket og ingen omsætning har, kan få dækket 100 pct. af de faste omkostninger.
 • Virksomheder med enheder f.eks. butikker både inde og uden for de nedlukkede kommuner kan få kompensation for faste omkostninger til den af butikkerne, der oplever et omsætningstab på 30 pct.
 • Virksomheder, der er ramt af, at deres medarbejdere ikke kan komme på arbejde, mangler vigtige leverancer eller generelt oplever produktionsnedgang, kan få kompensation.

Kompensation til selvstændige, freelancere, kombinatører og kunstnere mv.:

 • Alle selvstændige mv. i de syv nordjyske kommuner får adgang til kompensation, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 pct.
 • Der laves en særskilt kompensationsordning for selvstændige mv. bosat i en af de nedlukkede kommuner, der ikke kan pendle til deres forretning uden for kommunerne.
 • Der gives kompensation til selvstændige mv. uden for de syv kommuner, hvis de kan sandsynliggøre, at en indtægtsnedgang skyldes restriktionerne.

Andet:

 • Der afsættes en pulje på 15 mio. kr. til delvis dækning af virksomhedernes udgifter til betaling af bod og dagbøder mv. i byggesager mv.
 • For at genstarte turismen styrkes markedsføringen af Nordjylland som destination med 5 mio. kr.

Hjælp til udsatte borgere:

 • Der sættes 7,5 mio. kr. af til en ensomhedspulje, der skal modvirke ensomhed blandt borgere i de syv nordjyske kommuner.
 • Der sættes 1,4 mio. kr. af til uddeling af mad til sårbare familier i de syv nordjyske kommuner.

Kilde: Pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet, fredag 20.11.20.

Partierne i Folketinget har fredag forhandlet en lokal hjælpepakke. Erhvervsministeriet meddelte tidligt på aftenen, at der er indgået en aftale mellem regeringen Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet. Den indeholder en pakke »med kompensation til virksomheder, kultur- og idrætsliv og udsatte borgere, der har været berørt af nedlukningen«.

Samtidig skal den model for økonomisk støtte bruges, hvis der kommer flere lokale nedlukninger under sundhedskrisen.

»Med dagens aftale har vi nu et sikkerhedsnet klar med økonomisk hjælp, hvis der bliver behov for flere lokale nedlukninger i fremtiden. På den måde ved erhvervslivet, at hjælpen er der, hvis restriktionerne skulle ramme,« udtaler erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse om aftalen.

I pakken indgår en række elementer - ud over erhvervslivet også bl.a. til kulturen og idrætten. Virksomheder i de berørte nordjyske kommuner får bl.a. adgang til den igangværende kompensationsordning for faste omkostninger, hvis de har en omsætningsnedgang på min. 30 pct.

Virksomheder, der har været tvangslukket og dermed uden omsætning i perioden, kan få dækket 100 pct. af de faste omkostninger.

Der er også aftalt bl.a. kompensation til virksomheder, som har været påvirket af, at medarbejderne ikke kunne komme på job ud fra buddet om, at nordjyderne burde holde sig inden for egne kommunegrænser. Det samme gælder ved mangel på vigtige leverancer under nedlukningen eller produktionsnedgang.

Selv om Venstre står bag aftalen udtaler partiets erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen i ministeriets pressemeddelelse også en kritik af hjælpepakken:

»V mener, at det havde været rimeligt, at aftalen også havde indeholdt en model, som samlede regningen op for de mange meromkostninger nordjyske virksomheder og kultur og idrætsliv har haft de seneste to uger. V synes ikke det er rimeligt, at den regning havner hos virksomhederne.«

BRANCHENYT
Læs også