Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Erhvervslivet: Ny hjælpepakke skal bruges ved restriktioner andre steder

Flere store erhvervsorganisationer glæder sig over, at et flertal i Folketinget er klar med en støttepakke til trængte virksomheder i Nordjylland.

Corona rammer verden
Erhvervslivet i Nordjylland har været præget af udvidede corona-restriktioner gennem november. Arkivfoto: Foto: Cathrine Ertmann

Fra erhvervslivets organisationer lyder der fredag aften tilfredshed med den hjælpepakke, som er lanceret for virksomheder i Nordjylland. Især over at selskaber, som ikke er geografisk placeret der - men alligevel berørt af restriktionerne - kan få støtte. Samtidig efterlyses det, at hjælpepakker skal komme straks, når nye restriktioner sættes ind.

Syv nordjyske kommuner blev 5. november ramt af nedlukning i kampen mod covid-19 og frygt for en mutation hos mink på farme i regionen. Det har bl.a. betydet lukning af en række aktiviteter, ligesom borgerne blev bedt om at holde sig inden for egne kommunegrænser.

Fredag aften er regeringen blevet enig med et bredt flertal i Folketinget om en hjælpepakke til bl.a. erhvervslivet i den nordjyske region. Modellen skal også tages i brug ved fremtidige regionale, lokale nedlukninger under pandemien.

Hjælpepakken

Hjælp til virksomheder, kultur- og idrætsliv i syv nordjyske kommuner - og ved fremtidige, lokale nedlukninger:

Kompensation for faste omkostninger:

 • Alle virksomheder i de syv nordjyske kommuner får adgang til den generelle kompensationsordning for faste omkostninger, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 pct.
 • Virksomheder, der er tvangslukket og ingen omsætning har, kan få dækket 100 pct. af de faste omkostninger.
 • Virksomheder med enheder f.eks. butikker både inde og uden for de nedlukkede kommuner kan få kompensation for faste omkostninger til den af butikkerne, der oplever et omsætningstab på 30 pct.
 • Virksomheder, der er ramt af, at deres medarbejdere ikke kan komme på arbejde, mangler vigtige leverancer eller generelt oplever produktionsnedgang, kan få kompensation.

Kompensation til selvstændige, freelancere, kombinatører og kunstnere mv.:

 • Alle selvstændige mv. i de syv nordjyske kommuner får adgang til kompensation, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 pct.
 • Der laves en særskilt kompensationsordning for selvstændige mv. bosat i en af de nedlukkede kommuner, der ikke kan pendle til deres forretning uden for kommunerne.
 • Der gives kompensation til selvstændige mv. uden for de syv kommuner, hvis de kan sandsynliggøre, at en indtægtsnedgang skyldes restriktionerne.

Andet:

 • Der afsættes en pulje på 15 mio. kr. til delvis dækning af virksomhedernes udgifter til betaling af bod og dagbøder mv. i byggesager mv.
 • For at genstarte turismen styrkes markedsføringen af Nordjylland som destination med 5 mio. kr.

Hjælp til udsatte borgere:

 • Der sættes 7,5 mio. kr. af til en ensomhedspulje, der skal modvirke ensomhed blandt borgere i de syv nordjyske kommuner.
 • Der sættes 1,4 mio. kr. af til uddeling af mad til sårbare familier i de syv nordjyske kommuner.

Kilde: Pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet, fredag 20.11.20.

»Det har været en svær tid for nordjyderne, og selv om baggrunden er meget mørk, så er det glædeligt, at der nu er landet en aftale om kompensation til de berørte virksomheder. Det er en bred gruppe af brancher og virksomheder, som virkelig har haft det hårdt, og aftalen vil give erhvervslivet mere klarhed og forudsigelighed, og det er der i dén grad brug for,« udtaler adm. direktør Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Han fremhæver bl.a., at aftalen tager fat i en såkaldt cvr-problematik i forbindelse med coronakrisens støttepakker.

Virksomheder, der er registreret et andet sted i landet - og derfor har cvr-nummer der - kan også få adgang til kompensation for aktiviteter i de berørte kommuner. Det gælder eksempelvis landsdækkende butikskæder.

»Det er naturligvis urimeligt, at for eksempel en butik beliggende i Nordjylland ikke kan få kompensation, fordi den er en del af en kæde,« mener Brian Mikkelsen.

I erhvervsorganisationen SMVDanmark er adm. direktør Jakob Brandt også glad for, at der kommer en økonomisk pakke til virksomheder - ramt af de udvidede corona-restriktioner i Nordjylland. Restriktioner som regeringen torsdag udfasede igen.

Jakob Brandt undrer sig dog over, at kompensationsordninger først er klar, efter restriktionerne nu udløber.

»Endnu engang må vi appellere til, at regeringen sætter alle sejl ind for at opnå et samtidighedsprincip. Det er helt afgørende for virksomhederne, at regeringen sikrer, at der med en restriktion straks følger kompensation og konkrete retningslinjer,« udtaler chefen for SMVDanmark i en pressemeddelelse.

På Twitter skriver DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen fredag aften, at mange nordjyske virksomheder blev hårdt ramt af nedlukningen.

Derfor er det ifølge DI-chefen vigtigt og tiltrængt, at flertallet i Folketinget »er klar med hjælp til hårdt trængte virksomheder, som har taget et ekstraordinært ansvar for at få covid-19 under kontrol.«

BRANCHENYT
Læs også