Erhverv

Historisk rejsekrak efterlader kæmpegæld på halv mia. kr.

Et usædvanligt regnskab for det krakkede Travelco Nordic, moderselskab til Bravo Tours, får kuratorerne til at granske bogføringen lang tid tilbage. Der er kun få aktiver tilbage i konkursboet, og forløbet skal også undersøges af Kammeradvokaten.

Artiklens øverste billede
Billeder fra en tid, hvor de syeuropæiske strande skæppede godt i charterbranchens kasser. Travelco Nordic var dog allerede i dybe økonomiske problemer, før coronakrisen betød tomme solsenge på rejsemålene. Foto: Arkiv

Regningen efter danmarkshistoriens største rejsekrak bliver markant højere end ventet, og kuratorerne vil nu have gransket forløbet op til konkursen nøje.

Rejsekoncernen Travelco Nordic A/S, der er moderselskab for Bravo Tours, efterlader en gæld til kreditorerne på mere en halv mia. kr.

Samtidig var pengekassen næsten tom, da selskabet kollapsede, og værdierne i konkursboet er stærkt begrænsede.

Det viser en redegørelse fra advokatfirmaerne Bech-Bruun og Plesner, der er kuratorer for konkursboet.

Kuratorerne vil nu have undersøgt, om der er sket strafbare eller omstødelige forhold op til konkursen.

»Det gør indtryk, at der forud for konkursen var præsenteret et årsregnskab, som revisorerne meddelte, at de ikke kunne godkende. Det er usædvanligt. Derfor skal det undersøges meget grundigt, hvorfor det et gået så meget ned ad bakke og så hurtigt,« siger Troels Tuxen. Han er advokat i Bech-Bruun og kurator i konkursboet sammen med advokat Lars Skanvig fra Plesner.

Derfor skal det undersøges meget grundigt, hvorfor det et gået så meget ned ad bakke og så hurtigt.

Troels Tuxen, advokat og kurator i konkursboet efter Travelco Nordic

Troels Tuxen oplyser, at man vil gå længere tid tilbage end normalt for bl. a. at undersøge, om der er foretaget strafbare eller omstødelige dispositioner.

»Vi er i gang med at indsamle materiale, og der er hyret et eksternt revisionsfirma til at bistå med undersøgelsen. Som kurator har vi pligt til at undersøge, om der er forhold, som kræver politimæssig efterforskning, og det er det, vi gør,« siger Troels Tuxen.

Travelco Nordic kom under rekonstruktionsbehandling den 9. oktober og blev erklæret konkurs ved Skifteretten i Herning den 23. oktober. Ugen efter blev det danske selskab Bravo Tours købt ud af konkursboet. Køberne var bl. a. Peder Hornshøj og den islandske bank Arion, der var henholdsvis storaktionær og adm. direktør i det krakkede selskab.

Siden har kuratorerne arbejdet på højtryk med at danne sig et overblik over økonomien.

»Vi har gennemgået bogføringen i selskabet, og den viser, at der er gæld til kreditorer på 541,5 mio. kr.,« siger Troels Tuxen.

Vi har gennemgået bogføringen i selskabet, og den viser, at der er gæld til kreditorer på 541,5 mio. kr.

Troels Tuxen, advokat og kurator i konkursboet efter Travelco Nordic

Kuratorerne har også opgjort værdierne i selskabet, der i 2019 havde en omsætning på knap 1,5 mia. kr. Gennemgangen viser, at der ikke er mange penge at hente.

Kuratorerne vurderer således, at aktiverne blot udgør 35 mio. kr. På de forskellige bankkonti tilknyttet Travelco Nordic, som ud over Bravo Tours har rejseselskaber i Sverige, Finland og Norge, stod der i alt godt 1 mio. kr.

Ifølge kuratorerne er værdierne i selskabet kun en brøkdel af den værdi, de er bogført til i regnskaberne.

F.eks. er værdien af goodwill i regnskabet opført til 23 mio. kr., mens udviklingsomkostninger vedrørende software er sat til 47 mio. De to poster har kuratorerne værdisat til en samlet restværdi på 2 mio. kr.

Som et kuriosum kan nævnes, at selskabet havde en bankboks i Sydbanks afdeling i Herning. Den er dog ikke blevet tømt, da nøglen er bortkommet. Derfor er indholdet medtaget til en værdi på 1 kr.

»Der er nogle aktiver, som vi endnu ikke kan gøre op, men det er vores bedste skøn på nuværende tidspunkt. Vi vil naturligvis forsøge at få flere værdier frem,« siger Troels Tuxen.

Med den nuværende opgørelse er der udsigt til, at kreditorerne i bedste fald vil få en meget lille del af deres tilgodehavende.

Rejsegarantifonden er blandt de største kreditorer, og fonden forventer et tab på konkursen på op mod 150 mio. kr. En del af dette tab kommer fra Travelcos rejseselskaber i Sverige og Norge, som er omfattet af den danske garantiordning.

Forløbet omkring konkursen har vakt opsigt i rejsebranchen, hvor der er overraskelse over tabets størrelse.

Der er frygt for, at en del af regningen kan ende hos de øvrige medlemmer af Rejsegarantifonden.

»Regeringen har tilført et trecifret millionbeløb til Rejsegarantifonden for at have en buffer mod mulige konkurs. Nu forsvinder en stor del af dette beløb, og det er rejseselskaberne selv, der skal betale til fonden, når formuen skal genopbygges,« siger Jan Vendelbo, direktør i Spies og formand for Rejsearrangører i Danmark, RID.

Rejsegarantifonden har besluttet, at hele forløbet omkring konkursen skal undersøges af Kammeradvokaten.

»Det er den største konkurs i Rejsegarantifondens historie, og derfor ønsker vi at få undersøgt, om alt er gået rigtigt til,« siger Kjeld Zacho, bestyrelsesformand i Rejsegarantifonden.

Det skal bl.a. undersøges, om fondens tilsyn med Travelco Nordic har været korrekt, ligesom kuratorernes håndtering af konkursen skal granskes.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.