Erhverv

Fagfolk: Solceller placeres forkerte steder

Solcelleparker popper op mange steder i landet. De bliver dog placeret skævt, i forhold til hvor der er behov for strøm, lyder det advarende fra eksperter.

Dejbjerg ved Skjern er et af de steder, hvor en solcellemark anlægges. Danske solcelleanlæg ventes inden længe at producere mere strøm end landets vindmøller. Foto: Joachim Ladefoged

Der mangler en plan.

Sådan lyder det fra eksperter, efter Jyllands-Posten søndag kunne fortælle, at antallet af solcelleparker ser ud til at stige kraftigt de kommende år.

Ringkøbing-Skjern, Lolland og Guldborgsund er blandt de kommuner, der har flest nye solcelleparker på vej, mens der stort set ingen er på tegnebrættet i København og flere andre store byer med et højt energiforbrug.

Når investorer i dag ønsker at opsætte solceller, skal de have tilladelse fra kommunen. At investorerne søger mod de kommuner, hvor jorden er billigst, er »meget forståeligt«, men det er ikke til samfundets bedste, mener Jens Wenzel Andreasen, professor på DTU Energi.

»Solceller bør placeres tæt på forbrugerne og der, hvor elnettet allerede er dimensioneret til det, så der ikke efterfølgende skal trækkes en masse højspændingsledninger tværs over landet for at flytte strømmen,« siger han.

Når ledningsnettet skal udbygges, er det forbrugerne, der hænger på regningen.

»Så vi er nødt til at få en plan for solcelleparkerne, ligesom der bliver lavet nationale planer for placering af havvindmøller og kystnære vindmøller,« siger Jens Wenzel Andreasen.

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, kalder det »helt afgørende«, at der bliver lavet en national plan for opsætning af solcelleparker. Han foreslår, at investorer, der opsætter solceller langt væk fra forbrugerne, straffes økonomisk.

»Der er nødt til at være et økonomisk incitament, så solcellerne bliver placeret de rigtige steder,« siger han.

Klimaminister Dan Jørgensen fastholder, at »godkendelser af nye solcelleprojekter ligger lokalt ude i kommunerne, og den beslutningskraft har vi selvfølgelig respekt for«, men man arbejder samtidig med tiltag, der skal understøtte »en udbygning med solceller på industritage og en bedre placering af solceller i elnettet«, skriver han i en mail.

Både Ringkøbing-Skjern, Lolland og Guldborgsund har allerede i dag kapacitet til at producere flere gange mere vedvarende energi end kommunernes maksimale elforbrug, og bl.a. her er elnettet i fare for at blive overbelastet.

BRANCHENYT
Læs også