Serier

Flere amerikanere end ventet meldte sig ledig sidste uge

flere ledige i USA, mens corona stadig hærger - og også flere end ventet.

Corona rammer verden
Antallet af nytilmeldte ledige stiger mere end ventet. Foto: AP/Rick Bowmer

778.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge, viser tal fra USA's arbejdsministerium.

Det var flere end økonomernes forventning om 730.000 førstegangsledige.

Antallet af fortsat ledige er opgjort til 6,071 mio. mod 6,370 mio. ugen før i den reviderede opgørelse. Her var der ifølge Bloomberg News ventet et antal fortsat ledige på 6,0 mio. 

Dermed er antallet af nye ledige det højeste niveau i fem uger. Og det får Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, til at påpege, at coronakrisen "altså langt fra har sluppet sit tag i amerikansk økonomi."

- Desværre for de mange selvstændige, der er på en ekstraordinær ledighedsunderstøttelse implementeret i foråret, så står de til at miste deres understøttelse ved årsskiftet, hvor programmet udløber. Politikerne er stadig ikke blevet enige om en forlængelse, skriver han i en kommentar til tallene.

- Vi ser med bekymring på, at der endnu ikke er kommet en finanspolitisk hjælpepakke endnu, for vi vurderer, at amerikansk økonomi har brug for en hjælpende hånd henover vinteren, lyder det fra senioranalytikeren.

De nye tal, der er offentliggjort onsdag eftermiddag - en dag før normalt på grund af den amerikanske højtid Thanksgiving - steg i sidste uge til 778.000 fra 748.000 ugen før.

Mikael Olai Milhøj ser en risiko for, at den nuværende pandemirecession bliver til en mere traditionel recession, hvis der ikke kommer mere hjælp.

- Normalt er det sådan, at kriser bliver værre med tiden, fordi fyringer betyder, at de ledige bruger færre penge, hvilket medfører endnu færre ansatte og måske konkurser. Indtil videre er amerikanerne blevet forskånet for den udvikling, fordi man i foråret valgte at yde stor indkomsthjælp til virksomheder og ledige, som har holdt hånden under deres økonomi.

- Vi tror da også, at økonomisk hjælp står meget højt på Bidens "to do"-liste, men desværre ikke sikkert han kan få noget igennem, medmindre demokraterne vinder begge omvalg til de to senatpladser i Georgia den 5. januar, således at de har flertallet i Senatet, påpeger han.Opdateres...

BRANCHENYT
Læs også