Erhverv

Krisen skubber fart i nye huslejeaftaler for butikker

Modekoncernen Bestseller har siden foråret forhandlet nye aftaler med udlejerne til danske butikker. Også andre detailselskaber bruger pandemien til at få huslejen bragt ned.

Artiklens øverste billede
Bestseller driver en række modemærker - blandt dem Only - med også butikker. Arkivfoto: Jan Dagø.

Coronakrisen har skubbet til nye aftaler mellem detailkæder og deres udlejere af butikslokaler og huslejen. Udviklingen udløser ifølge modekoncernen Bestseller ny optimisme omkring drift af fysiske butikker i en tid, hvor onlinehandlen har fuld fart i salget.

Allerede før pandemien satte ind, var der pres fra detailhandlen for nye aftaler med billigere husleje eller ændrede vilkår. Det skete i takt med stadig flere butikslukninger rundt om i landet og ændrede forbrugsmønstre.

Kort efter coronakrisen brød ud i marts, meldte store dele af detailhandlen om et hårdt pres på likviditeten - udløst af et brat stop i salget. Butikker blev lukket, og kundetrafikken til de fortsat åbne butikker dykkede hastigt.

Det fik store detailselskaber som Bestseller, Lagkagehuset, Flying Tiger Copenhagen, Jysk, Matas og andre til at stille krav om ændringer i huslejen - eller direkte henstand - som konsekvens af krisen.

Siden er detailhandlen kommet op i fart igen, men der er samtidig fortsat fokus på udviklingen i handelsgader og shoppingcentre.

»Gågaderne bliver kortere med færre butiksarealer. Shoppingcentre bliver reduceret i areal, og der er ikke udsigt til mange nye. Sådan ser det ud både rundt om i Europa og her i landet. Derfor er der brug for nye partnerskaber mellem os og udlejerne,« siger Finn Poulsen.

Han er i Bestseller-koncernen chef for mærket Only samt partner i detailselskabet Bestseller Retail Europe med 700 butikker i 13 lande.

I foråret fik Finn Poulsen opgaven med at håndtere udlejere i Bestsellers butikker rundt om i Danmark på tværs af alle mærker.

»Ud af 208 aftaler har vi gennem personlige møder fået 206 løsninger. Det giver os en helt anden fremtid på det danske butiksmarked, end jeg forudså for bare et år siden. Vi har lavet partnerskaber med udlejere, så vi står meget stærkere. De ved, at vi har valgt at køre fysisk butik de næste mange år, og at huslejen kommer hver måned. Så det er en fremtidig plan for både for dem og os,« siger Finn Poulsen.

Finn Poulsen er chef for og partner i Bestseller Retail Europe/Only Stores. Arkivfoto.

»Det er ikke sikkert, at det enkelte lejemål er blevet billigere. Men begge parter har hånden på kogepladen. Eksempelvis har vi de seneste måneder haft fremgang i Only Stores, hvilket giver udlejerne en større lejeindtægt i den periode. Kontrakter er bundet op på, hvordan salget udvikler sig,« siger Finn Poulsen.

Andre detailkæder som Pandora og Matas, der begge er børsnoterede, har også tidligere været ude med meldinger om behov for nyt fokus på huslejen i detailmarkedet. Selskaberne ønsker dog ikke aktuelt at udtale sig om dette.

Hos Jysk med 2.950 butikker i 51 lande - heraf 109 i Danmark - lyder meldingen fra koncernchef Jan Bøgh:

»Det må have en afsmitning overordnet på huslejen i sektoren, at der er pres på shoppingcentre og handelsstrøg i coronakrisen med faldende kundetrafik. Der er klart villighed blandt udlejere nogle steder til at lave nye aftaler. For os er det en løbende proces med genforhandlinger, hvor vi lægger vores forventninger til markedet ind.«

Det er ikke sikkert, at det enkelte lejemål er blevet billigere, men begge parter har hånden på kogepladen.

Finn Poulsen, Bestseller

I Ejendomdanmark, der er brancheorganisation for udlejere og ejere, mener adm. direktør Jannick Nytoft, at tingene på detailmarkedet aktuelt udvikler sig mere fleksibelt end tidligere.

»Vi er i en foranderlig tid med fortsat coronakrise, hvor onlinehandlen vokser og detailbutikker ændrer sig. Det kan også ses i aftaler, som indgås med nok især de store kæder. Men samtidig kan vi se, at mens restancerne i husleje i detailhandlen faldt i sensommeren, er udviklingen gået den anden vej på det seneste. Så der er fortsat pres på sektoren og deres udlejere,« mener Jannick Nytoft.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.