Erhverv

Amazon giver julebonus på 500 millioner dollars til medarbejderne

Meldingen om en julebonus til de ansatte kom kort før, at Amnesty International offentliggjorde en rapport om mangelfulde medarbejderforhold hos internetgiganten.

Arbejdsforholdene for Amazons mange tusinde lagerarbejdere har været til ivrig diskussion flere gange.

Amazon, der fra flere sider er blevet kritiseret for mangelfulde forhold for medarbejderne, har den store pung fremme, når der skal gives julebonus til årets julepersonale.

Julepersonalet, der i december skal sørge for at få pakket og distribueret de mange pakker, internetgiganten forventer at sælge, kan se frem til en samlet julebonus på 500 mio. dollars.

»Mens vi går ind i toppen af julesæsonen ønsker vi at dele vores påskønnelse gennem en speciel anerkendelsesbonus til vores medarbejdere i frontlinjen,« skriver Dave Clark, der er vicepræsident for Amazons verdensomspændende forretninger i et blogindlæg.

Amazon giver 300 dollars per fuldtidsansatte, der er ansatte i virksomheden inden for perioden fra 1. til 31. december. Deltidsansatte kan se frem til en julebonus på 150 dollars per næse.det svarer til henholdsvis cirka 1.900 kr. og 950 kr..

Amazons udmelding om julebonus kommer efter flere sager, hvor internetgiganten er blevet kritiseret for at levere ringe forhold for dets mange medarbejdere.

Blandt andet har Amnesty International udtrykt klar kritik af Amazons håndtering af medarbejderne. Ifølge en rapport fra organisationen er de ansatte i USA blevet overvåget på sociale medier.

I Polen og Frankrig er der ifølge organisationen også problemer med, at Amazon ikke har gjort noget for at sikre medarbejderne mod helbreds- og sikkerhedsudfordringer.

Specielt kritiserer Amnesty, at Amazon ifølge organisationen skulle have forsøgt at begrænse medarbejdernes mulighed for at organisere sig i fagforeninger eller lignende. I Storbritannien er medarbejderne ligefrem blevet truet med rettergang.

»Under hele pandemien har Amazons ansatte risikeret deres helbred og liv for at sikre, at vigtige varer er blevet leveret til vores dør, hvilket har været medvirkende til, at Amazon har opnået et rekordstort overskud,« siger Barbora Černušáková, der er researcher og rådgiver i Amnesty, i en meddelelse og fortsætter:

»I den sammenhæng er det alarmerende, at Amazon har mødt de ansattes forsøg på at organisere sig med så stor fjendtlighed. Som en af de mest magtfulde virksomheder i verden, burde den vide bedre.«

Medarbejderne har tidligere også påtalt deres utilfredshed med Amazons arbejdsforhold i forbindelse med eksempelvis coronasikkerheden.

Seneste har et par tusinde tyske medarbejdere i dag - på den travle handelsdag Black Friday - valgt at strække mod internetgigantens coronahåndtering.

Amazon har over en million ansatte i virksomhedens mange lagre verden over.

BRANCHENYT
Læs også