Erhverv

Konkurrencemyndigheder godkender Vestas' milliardhandel

EU-Kommissionen har godkendt aftalen mellem Vestas og MHI Heavy Industries.

Vestas har nu fået myndighedernes godkendelse for aftalen med japanske MHI. Arkivfoto: Martin Lehmann

Den endelige aftale mellem Vestas og det japanske konglomerat MHI Heavy Industries (MHI) er nu blevet godkendt af EU-Kommissionen.

Det oplyser Vestas i en meddelelse til Fondsbørsen.

Aftalen har sikret Vestas’ overtagelse af MHI’s andel i MHI Vestas Offshore Wind A/S, mod MHI’s erhvervelse af 2,5 pct. i Vestas samt en nominering til en bestyrelsespost i Vestas’ bestyrelse.

Den oprindelige aftale blev indgået for mange år siden, hvor Vestas var helt i knæ oven på finanskrisen, og der var i en periode en overhængende fare for, at bankerne ville trække stikket.

Derfor hverken turde eller kunne Vestas bruge et milliardbeløb på at udvikle en helt ny havvindmølle - en risikabel investering med en lang tilbagebetalingstid.

Selskabet indledte i stedet en jagt på ekstern kapital, og løsningen blev det japanske konglomerat MHI. Vestas kom med offshore-teknologien, MHI kom med 100 mio. euro plus op til yderligere 200 mio. euro, og aktiviteterne blev samlet i et 50-50 joint venture.

Med aftalen køber Vestas MHI ud af partnerskabet for 709 mio. euro, og dermed har japanerne fordoblet pengene og lidt til siden 2014.

»Det er et genialt træk. MHI Vestas har været en svær størrelse at gennemskue, og offshore vind er ikke prissat i aktien, som det burde. Jeg synes, det er det rigtige at gøre,« sagde Tue Østergaard, chef for HC Andersen Capital, som laver aktieanalyser, i forbindelse med offentliggørelsen af handlen.

Vestas-aktien steg ved den lejlighed mere end 7 pct.

BRANCHENYT
Læs også