- Opdateret 30/11/2020 kl. 12:36
Ørsted vinder navnetvist mod videnskabsmands efterkommere
Højesteret har afsagt dom i navnetvisten mellem virksomheden Ørsted og efterkommere af videnskabsmanden H.C. Ørsted.
Den danske energikæmpe Ørsted har lov til at bruge sit navn. Det har Højesteret mandag fastslået i en sag mellem Ørsted og syv bærere af Ørsted-navnet, som alle er direkte efterkommere af videnskabsmanden H.C. Ørsted eller hans bror Jacob Albert Ørsted.
Højesteret giver Ørsted medhold i, at selskabet har ret til at bruge navnet Ørsted. Dermed er der sat endeligt punktum i sagen.
Henrik Poulsen, topchef i Ørsted, er meget tilfreds med dommen.
»Vi skiftede i 2017 navn til Ørsted som en hyldest til H.C. Ørsted, som er en af Danmarks største videnskabsmænd gennem tiderne. For 200 år siden opdagede han elektromagnetismen og lagde dermed grunden til den måde, vi producerer elektricitet på i dag. Derfor synes vi, at Ørsted-navnet er det helt rigtige for vores virksomhed, og vi er glade for, at Højesteret stadfæster, at vi har retten til at bruge navnet,« siger han i en fondsbørsmeddelelse.
I maj 2019 tabte efterkommerne sagen i Sø- og Handelsretten. Siden blev det afgjort, at sagen kunne gå direkte til Højesteret, fordi sagen blev vurderet at have principiel karakter og ville få betydning for fremtidige sager.
»Der er et meget betydeligt antal slægtsnavne, som nyder beskyttelse i Danmark. Alle, der har et beskyttet efternavn, har en interesse i at få afklaret, om deres efternavn nyder reel beskyttelse mod erhvervsdrivendes brug af dette som varemærke, selskabsnavn, domænenavn og/eller forretningskendetegn,« skrev Højesteret i maj 2019 om årsagen til at sagen videre.
Efternavnet Ørsted er et beskyttet efternavn efter navneloven, da det bæres af færre end 2.000 personer.
»Højesteret fandt, at navnelovens forbud mod uberettiget benyttelse af en andens navn alene angår krænkelser, der består i anvendelse af en andens navn som personnavn, eller hvad der må sidestilles hermed, og ikke som selskabsnavn eller varemærke,« skriver Højesteret i et resume af dommen.
Det er samme resultat, som Sø- og Handelsretten kom frem til.